ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa ir paziņojusi, ka gaidāmajā Tuvo Austrumu samitā ir jārunā par aktuālajiem jautājumiem un jāturpina sarunas par Palestīnas valsts izveidi, raksta BBC. Raisa norāda, ka nav nekādas jēgas aicināt izraēliešus un palestīniešus uz novembra samitu tikai aicināšanās pēc.
Raisa nāca klajā ar šiem paziņojumiem pēc tikšanās ar Palestīnas pašpārvaldes vadītāju Mahmudu Abasu. Pirmdien ar Abasu ieplānojis tikties ASV prezidents Džordžs Bušs.

ASV atbalsta risinājumu ar divu valstu līdzāspastāvēšanu, tomēr sarunas par šo jautājumu Buša prezidentūras laikā tā arī nav tikušas risinātas. Raisa tikās ar Abasu dienu pēc tam, kad Izraēla pasludināja Gazas joslu par naidīgu teritoriju. Iespējams, šis paziņojums vēlāk kalpos par iemeslu elektrības, ūdens un degvielas piegādes pārtraukšanai no Izraēlas.

Raisa norāda, ka Abass un Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts plāno pirms sanāksmes izveidot dokumentu, kas būtu pamats nopietnām sarunām. Abass vēlas vienoties par termiņiem sarunām starp abām valstīm, tajā skaitā par Palestīnas valsts izveidi, savukārt Izraēla līdz šim ir pretojusies šādai rīcībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!