Foto: Publicitātes foto

ASV ģenerālprokurors Bils Bārs apsolījis, ka diviem gūstekņu slepkavošanā apsūdzētajiem teroristiskā grupējuma "Daesh" locekļiem netiks pieprasīts nāvessods, trešdien pavēstījusi Savienoto Valstu Tieslietu ministrija.

Otrdien nosūtītajā vēstulē Lielbritānijas iekšlietu ministrei Priti Patelai solīts, ka ASV prokuratūra nepieprasīs nāvessodu bijušajiem Apvienotās Karalistes pilsoņiem Aleksandam Kotejam un Elšafī Elšeiham, kas savulaik bijuši par "Bītliem" dēvētās "Daesh" slepkavu vienības locekļi.

Vēstulē arī solīts, ka gadījumā, ja tiesa tomēr piespriestu nāvessodu, tas netikšot izpildīts.

Šādu solījumu Bārs izteicis nolūkā iegūt piekļuvi britu rīcībā esošajiem pierādījumiem, kas liecina par abu slepkavu pastrādātajiem noziegumiem.

Lielbritānijā, kas nav izšķīrusies pati tiesāt abus teroristus, ko 2018.gadā sagūstīja ASV atbalstītie Sīrijas Demokrātiskie spēki, nav nāvessoda, un Apvienotās Karalistes tiesa liegusi Londonai sadarboties ar ASV tiesu, ja abiem apsūdzētajiem draudētu augstākais soda mērs.

Četru vīru slepkavu vienība, kuras sastāvā bija Kotejs un Elšeihs jeb "Džihāda Ringo" un "Džihāda Džordžs", kļuvusi bēdīgi slavena ar savu gūstekņu slepkavību filmēšanu un šo videoierakstu izplatīšanu tīmeklī.

Par tā dēvēto "Bītlu" upuriem kļuva arī ASV žurnālists Džeimss Folijs un vairāki Rietumu labdarības organizāciju darbinieki.

Slepkavu vienībā ietilpa arī Muhameds Emvazi ("Džihāda Džons"), kurš 2015.gadā tika likvidēts ASV bezpilota lidaparāta triecienā.

Savukārt ceturtais "Bītlu" loceklis - Eins Deiviss ("Džihāda Pols") - atrodas ieslodzījumā Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!