Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Kongresa demokrātu līderi svētdien aicināja nekavējoties publiskot visu īpašā prokurora Roberta Millera (attēlā) izmeklēšanas ziņojumu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, uzsverot, ka ziņojumā ASV prezidents Donalds Tramps nav attaisnots.

"Tas, ka īpašā prokurora Millera ziņojumā prezidents nav attaisnots tik nopietnās apsūdzībās kā likuma varas traucēšana, norāda uz to, cik steidzami bez liekas kavēšanās ir jānodod atklātībai viss ziņojums un ar to saistītie dokumenti," teikts Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līdera Čaka Šūmera paziņojumā.

Tieslietu ministrs Bils Bārs šajā procesā "nav neitrāls novērotājs", un viņa sastādītais ziņojuma kopsavilkums nav objektīvs rezumējums par Millera secinājumiem, norādīja Pelosi un Šūmers.

Trampa paziņojums, ka ziņojums viņu pilnībā attaisno, jo prezidents tiek attaisnots saistībā ar apsūdzībām par sazvērestību ar Krieviju, "ir tiešā pretrunā ar Millera vārdiem un nekādā mērā nedrīkst tikt uztverts kā kaut kas ticams".

Demokrāti, kā noprotams, tomēr ir vīlušies, ka Millera ziņojumā pēc 22 mēnešu izmeklēšanas tiešā veidā prezidenta pārkāpumi nav konstatēti.

Vairāki likumdevēji, arī pretendenti uz demokrātu 2020.gada prezidenta vēlēšanu nomināciju, norādījuši, ka ar kopsavilkumu vien, kuru sastādījis Trampa sabiedrotais, nav pietiekami. "Man nevajag Millera ziņojuma kopsavilkumu. Man vajag visu nolāpīto ziņojumu," tviterī paziņoja senators Bērnijs Sanderss

Vairāki demokrāti norādījuši, ka Bārs un Millers būtu jāsauc liecināt Kongresā. Pārstāvju palātas tieslietu komitejas priekšsēdētājs Džerijs Nadlers jau paziņojis, ka viņa vadītā komiteja Bāru liecināt izsauks "vistuvākajā laikā". Millera ziņojums ir konfidenciāls, bet Bārs, kuram tas tika iesniegts piektdien, izklāstījis ziņojuma kopsavilkumu vēstulē Kongresam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!