Foto: AP/Scanpix

Ja Ķīna un Krievija liks šķēršļus meklētā CIP darbinieka Eduarda Snoudena izdošanai uz ASV, tad abām valstīm būs jārēķinās ar sekām, paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vizītes laikā Indijā Kerijs sacījis, ka centieniem noslēpt Snoudenu būs sekas.

Kerijs medijiem sacījis, ka Honkongas valdības rīcība, ļaujot bijušajam spiegam iekāpt lidmašīnā uz Maskavu, bijusi neapmierinoša. Mēģinājumi kavēt Snoudena izdošanu atstās negatīvas sekas uz ASV un iesaistīto valstu attiecībām, sacījis ASV valsts sekretārs.

ASV valdība uzsvērusi, ka bijušajam CIP darbiniekam neizdosies izvairīties no atbildības par slepenās informācijas izpaušanu. ASV viņu apsūdzējusi spiegošanā.

Šobrīd nav precīzas informācijas par Snoudena atrašanās vietu. BBC lēš, ka viņš nakti ir pavadījis viesnīcā Maskavā. Krievijas galvaspilsētā Snoudens ieradās svētdien un ASV jau lūgusi Maskavu spiegu izdot. "Pēdējo divu gadu laikā mēs Krievijai esam nodevuši septiņus ieslodzītos, kuru izdošanu Krievija lūgusi," uzsvēris Kerijs, aicinot lielvalsti rīkoties tā pat.

Tikmēr Snoudens ir lūdzis politisko patvērumu Ekvadorā.

Jau vēstīts, ka Snoudens svētdien pieprasīja politisko patvērumu Elvadoram. Snoudens svētdien no Honkongas devies uz Maskavu. Krievijas mediji gan pieļauj, ka Maskava nebūs aģenta galamērķis, bet gan vien tranzītpunkts.

"Interfax", atsaucoties uz kāda avota teikto, vēsta, ka 30 gadus vecais Snaudens tālāk no Maskavas varētu doties uz Kubu. Taču citi mediji vēsta, ka tālāk meklētais aģents varēto doties uz Venecuēlas galvaspilsētu Karakasu vai Īslandi.

Gandrīz pirms gada politisko patvērumu Ekvadorā lūdza Interneta vietnes "Wiki Leaks" dibinātājs Džūljens Asanžs, kura izdošanu arī vēlas ASV. 2012.gada augustā Ekvadora nolēma Asanža lūgumu apmierināt.

Jau ziņots, ka Snoudens nodevis britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Pats Snoudens izdevumam atzinis: "Es nevēlos dzīvot tādā sabiedrībā, kur notiek šādas lietas (..). Es nevēlos dzīvot pasaulē, kur viss, ko es daru un saku, tiek ierakstīts."

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!