Pirmo reizi atklātā okeānā jūras izmēģinājumu sākšanai izbraucis ASV vēsturē lielākais un dārgākais eskadras mīnu kuģis (destroyer), vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Uz 182 metrus garā "USS Zumwalt" pavadīšanu no Kenebekas upes Menas štatā pirmdien bija ieradušies vairāk nekā 200 kuģubūvētavas darbinieku, jūrnieku un vietējo iedzīvotāju.

Kuģubūves kompānija "Bath Iron Works" visu ziemu testēs kuģa darbību un regulēs iekārtas pirms nākamajā gadā tas tiks nodots ASV Karaflotes rīcībā.

"USS Zumwalt" ir 30 metrus garāks par pašreiz amerikāņu flotes rīcībā esošajiem šīs klases kuģiem, tā īpašā forma novirza radaru signālus.

Eskadras mīnu kuģis ir bruņots ar uzlabotām spārnotajām raķetēm, bet īpaši draudīgu to padara jauna tipa artilērija, kas reaktīvus šāviņus var nogādāt līdz mērķim 160 kilometru attālumā.

Daudzas no kuģa funkcijām ir pilnībā automatizētas. Kuģi vada tik daudz datoru, ka uz klāja ir nepieciešama tikai 158 cilvēku liela komanda, kamēr tipiskajos eskadras mīnu kuģos ir gandrīz divas reizes vairāk jūrnieku.

Sarežģīto tehnoloģiju daudzums tik ievērojami ir ietekmējis kuģa uzbūvēšanas izmaksas. Kuģis izmaksā vairāk nekā 3,5 miljardus dolāru (3,2 miljardi eiro).

Kuģis ir nodēvēts par godu admirālim Zumvaltam, kurš dienēja Otrā pasaules kara laikā, pirmais dienestam uz kuģiem nozīmēja sievietes un cīnījās pret rasu diskrimināciju karaflotē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!