Foto: AFP/Scanpix

ASV Džordžijas štata Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta ir pieņēmusi rezolūciju par pašpasludinātās Kalnu Karabahas Republikas neatkarības atzīšanu, paziņoja Armēnijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses dienests.

"Džordžijas štata Pārstāvju palātas 1580. rezolūcija atzīst Kalnu Karabahas Republikas neatkarību un aicina starptautisko sabiedrību atzīt Kalnu Karabahas Republiku kā brīvu, neatkarīgu un suverēnu valsti," atzīmēja Armēnijas ĀM.

Rezolūcijas autori ir Džordžijas Pārstāvju palātas locekļi no Demokrātu partijas Peta Gārdnere un Demetriuss Daglass.

Armēnijas ĀM arī informēja, ka jau pirms Džordžijas rezolūcijas par Kalnu Karabahas atzīšanu bija pieņēmuši pieci citi ASV štati – Kalifornija, Luiziāna, Rodailenda, Masačūsetsa un Mena.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Tai ir ļoti cieša saistība ar Armēniju, bet "de jure" tiek uzskatīts, ka tā ir Azerbaidžānas sastāvā. Jau kopš Pirmā pasaules kara beigām šis armēņu apdzīvotais apgabals ir bijis par iemeslu strīdiem starp Armēniju un Azerbaidžānu.

Kalnu Karabaha neatkarību pasludināja 1991. gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 tūkstoši cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

Armēnija nav atzinusi Kalnu Karabahas neatkarību un paziņojusi, ka šāda atzīšana no Armēnijas puses varētu kaitēt sarunām ar Azerbaidžānu par konflikta mierīgu noregulējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!