Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons izteicies, ka Savienotās Valstis entuziastiski atbalstītu bezvienošanās "Brexit", ziņo portāls "Politico".

Boltons norādīja, ka pirms pilna mēroga tirdzniecības līguma parakstīšanas ar Lielbritāniju ASV varētu mēģināt panākt vairākas mazākas vienošanās konkrētās nozarēs.

“Sekmīga [Lielbritānijas] izstāšanās [no Eiropas Savienības (ES)] ir mūsu interesēs,” izteicās Boltons. Viņš arī apgalvoja, ka “Brexit” kontekstā nesaredz apdraudējumu “Lielās piektdienas” jeb Belfāstas miera līgumam.

Belfāstas miera līgums tika parakstīs 1998. gadā un bija ārkārtīgi nozīmīgs dokuments, jo ļāva pielikt punktu vairāku desmitgažu ilgajiem nemieriem Ziemeļīrijā. Vairāki politiķi pauduši bažas, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES bez vienošanās var apdraudēt šo miera līgumu.

ASV prezidents Donalds Tramps apsolījis, ka pēc "Brexit" ASV un Lielbritānija noslēgs "lielu tirdzniecības vienošanos". Tomēr tirdzniecības līgumus jāakceptē arī ASV Kongresam.

Jau aprīlī ASV Kongresa apakšpalātas jeb Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi norādīja, ka ASV ar Lielbritāniju neparakstīs vienošanos, ja “Brexit” apdraudēs Belfāstas miera līgumu. Līdzīgu nostāju jūlija izskaņā pauda Pārstāvju palātas deputāts Ričards Nīls, kurš vada komiteju, kas atbild par tirdzniecības politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!