ASV vēstniecība Izraēlā pirmdien paziņoja, ka šonedēļ sāks evakuēt daļu personāla un diplomātu ģimeņu locekļus, ņemot vērā briestošo karu ar Irāku.
"Būs cilvēku grupa, kas dosies prom dažās nākamajās dienās, un cilvēku izvešana no šejienes turpināsies nedēļu pēc tā," sacīja ASV vēstniecības Telavivā amatpersona.

Neskatoties uz evakuāciju, vēstniecība paliks atvērta normālai darbībai, sacīja amatpersona.

Atsaucoties uz "palielinātām drošības bažām", ASV Valsts departaments piektdien paziņoja, ka tas izlēmis vēstniecības darbiniekiem Izraēlā, Sīrijā, Jordānijā un Libānā piedāvāt bezmaksas biļetes lidojumam uz mājām.

Taču Valsts departaments paziņoja, ka tas nenozīmējot kara ar Irāku nenovēršamību. Tomēr līdzīgus soļus ASV spēra pirms 1991.gada Persijas līča kara.

30.janvārī Valsts departaments paziņoja, ka ir devis tiesības doties prom ASV diplomātiem un vēstniecību darbiniekiem no Saūda Arābijas un Kuveitas.

ASV prezidents Džordžs Bušs svētdien pieprasīja Bagdādei atbrīvoties no masu iznīcināšanas ieročiem vai arī saskarties ar nopietnām sekām, kā diplomātijā apzīmē karu.

Irākas krīzei padziļinoties, vairākas Āzijas valstis ir sākušas evakuēt diplomātisko personālu no Bagdādes.

Izraēlas amatpersonas lēš, ka ASV uzbrukumu Irākai rīkos februāra beigās vai marta sākumā drīz pēc ANO galvenā ieroču inspektora Hansa Bliksa ziņojuma ANO Drošības padomei.

Izraēla, kurai 1991.gada Persijas līča karā Irāka uzbruka ar "Scud" raķetēm, gatavo bruņotos spēkus iespējamam ar ķīmiskajiem vai bioloģiskajiem ieročiem pildītu Irākas raķešu triecienam.

Taču Izraēlas amatpersonas saka, ka šāda uzbrukuma iespējas ir ļoti mazas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!