Foto: AP/Scanpix

Bijušajiem Abu Graibas cietumniekiem, kuri bija ieslodzīti un tika spīdzināti šajā - vienā no bēdīgi slavenākajiem Irākas cietumiem, izmaksāta 5,28 miljonu ASV dolāru (apmēram 2,8 miljoni latu) liela kompensācija, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV aizsardzības sektora firma "Engility Holdings", kuras iepriekšējais nosaukums bija "L-3 Services", un kas bija apsūdzēta ieslodzīto spīdzināšanas atbalstīšanā, kompensāciju izmaksājusi 71 bijušajam ieslodzītajam. "L-3 Services" ASV armijā Irākā atbildēja par tulkošanu.

Uzņēmums panāca mierizlīgumu ar 72 bijušajiem cietumniekiem, kuri apsūdzēja firmu par to, ka tā atbalstīja sliktu ASV militārpersonu izturēšanos pret ieslodzītajiem. Līdzīgas apsūdzības draud arī vēl vienai firmai – CACI, kura nodrošināja ieslodzīto pratināšanu.

BBC norāda, ka ASV valdību nevar iesūdzēt par karavīru darbībām kara laikā. Pagaidām nav skaidrs, vai imunitāte attiecas arī uz privātajiem uzņēmumiem, kuri uz līguma pamata darbojušies karadarbības zonās.

Abu Graibas cietumam pasaules uzmanība tika pievērsta 2004.gadā, kad medijos tika publicētas fotogrāfijas, kurās bija redzams, kā ASV karavīri spīdzina ieslodzītos. Fotogrāfijās bija redzama fiziskā, seksuālā un psiholoģiskā vardarbība, kādu sargi vērsa pret Irākas ieslodzītajiem.

Kopumā 11 karavīri tika notiesāti par militārā likuma pārkāpšanu, taču saņēma ļoti maigu sodu - dažus gadus cietumā, norāda BBC. Pēdējais šajā lietā notiesātais karavīrs no cietuma tika atbrīvots 2011.gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!