Foto: Publicitātes attēls

ASV Gaisa spēki ziņojumā par plānotajiem iepirkumiem pieminējuši arī "Nākamās paaudzes gaisa dominances" kaujas lidmašīnu, pirmoreiz atklājot tās skici. Konkrētāki fakti par pašu lidaparātu, kas, kā norāda "UK Defence Journal", ir potenciālais "F-22" nomainītājs, pagaidām netiek izpausti.

Nākotnes kara lidmašīnas modelis pagaidām izstrādāts kā testa versija piecām dažādām tehnoloģijām, kādas paredzēts ieviest turpmāko paaudžu lidaparātos. To mērķis ir palielināt lidaparāta izturību, noturību un spēju izdzīvot. Viena no tehnoloģijām, kas piedzīvos jūtamus uzlabojumus ir dzinēji, tāpat pagaidām pieļāvumu formā tiek minēts, ka varētu tikt uzlabota lidaparāta "neredzamība" un ieroči, tostarp tā dēvētā vadāmā enerģija, kas var būt gan lāzers, gan mikroviļņi, gan daļiņu stari.

Ziņojumā atzīmēts, ka "Nākamās paaudzes gaisa dominances programmas mērķis ir iekļūšana citās, konkurējošās gaisa platformās, izmantojot vispusīgu situācijas izpēti, veiklu un pielāgoties spējīgu komunikāciju, kā arī integrētas spēju kopas."

Pērnā gada septembrī Gaisa spēku pārstāvis Vils Ropers paziņoja, ka šīs programmas ietvaros jau ir noticis pilna mēroga lidaparāta modeļa lidojums. Tas bija pārsteigums pat daudziem nozares pārstāvjiem, jo programmai līdzekļi tika piešķirti tikai pirms dažiem gadiem un ierasti līdz fizisku lidaparātu modeļu būvei paiet daudz ilgāks laika periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!