Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV spēki Kabulā svētdien veikuši gaisa triecienu pa automašīnu, ar kuru terororisti gatavojušies uzbrukt Kabulas lidostai, atsaucoties uz amerikāņu amatpersonām, vēsta ārvalstu mediji.

Savukārt kāda afgāņu amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma, aģentūrai AP atklāja, ka ASV triecienā ir nogalināti trīs bērni. ASV pārstāvji pirms tam norādīja, ka "izvērtē iespējamību", ka triecienā varētu būt cietuši vai nogalināti civiliedzīvotāji, ziņo "The Guardian".

Afganistānas galvaspilsētā saspringtos apstākļos un teroraktu draudu ēnā ASV spēki turpina evakuācijas operāciju. Ceturtdien pūlī pie lidostas vārtiem pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā gāja bojā aptuveni 170 cilvēki, tostarp 13 ASV spēku pārstāvji, un joprojām ir bažas par turpmākiem uzbrukumiem.

Pagaidām nav skaidrs, vai svētdien no drona veiktais trieciens ir tas pats sprādziens netālu no lidostas, par ko mediju ziņoja iepriekš. "Taliban" drona triecienu un iepriekš minēto raķetes sprādzienu raksturo kā atsevišķus incidentus, bet AP korespondents stāsta, ka dzirdējis tikai vienu lielu sprādzienu.

Amatpersonas atklāja, ka trieciens bijis vērsts pret grupējuma "Daesh" vietējā atzara IS-K dalībniekiem, ziņo "Reuters". Tikmēr aģentūra AP vēsta, ka saspridzinātajā automašīnā atradušies vairāki pašnāvnieki spridzinātāji.

Vēlāk ASV amatpersonas precizēja, ka mašīnā atradusies vismaz viena ar teroristu grupu IS-K saistīta persona.

Pēc raķetes trāpījuma pa automašīnu atskanējuši vēl vairāki sprādzieni, kas apliecina nozīmīga sprāgstvielu daudzuma klātbūtni automašīnā, no amatpersonām uzzināja "Reuters".

Savukārt ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans paziņojis, ka ASV turpinās gaisa triecienus Afganistānā, reaģējot uz ceturtdien notikušo teroraktu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ziņots, ka ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!