Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs ģenerālis Marks Milijs divreiz slepeni kontaktējies ar Ķīnas vadošo bruņoto spēku ģenerāli saistībā ar bažām, ka tā brīža Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps varētu uzsākt bruņotu konfliktu ar Pekinu, ziņo aģentūra "Reuters".

Ziņu aģentūra informē par šiem Milija un Ķīnas kontaktiem, atsaucoties uz divu žurnālistu - Boba Vudvorda un Roberta Kostas - jaunākajā grāmatā "Peril" publicēto informāciju. Grāmatas autori sarakstīto balstījuši uz informāciju, kas iegūta intervijās ar 200 avotiem. Pirmais medijs, kas par šīm sarunām ziņoja, ir ASV laikraksts "The Washngton Post".

Milijs ar Ķīnas ģenerāli Lī Zučengu sazinājies divreiz. Pirmoreiz tas noticis četras dienas pirms 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanām. Otrreiz - divas dienas pēc 6. janvāra grautiņiem ASV Kapitolija ēkā.

Sarunās Milijs centās apliecināt, ka ASV ir stabila un negrasās uzbrukt, un, ja notiktu uzbrukums, viņš brīdinātu savu kolēģi laicīgi.

Milija pārstāvji šo izskanējušo informāciju nekomentēja. Baltā nama preses pārstāve Karina Džīna Pjēra atteicās sniegt komentārus un nosūtīja jautājumus Apvienotajam štāba priekšniekam un Aizsardzības departamentam.

Laikraksts "The Washington Post" ziņoja, ka Milijs bija motivēts otrreiz sazināties ar Pekinu daļēji sakarā ar 8. janvārī notikušo telefonzvanu ar ASV Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi, kura bija jautājusi ģenerālim, kādi ir aizsardzības pasākumi, lai novērstu "nestabilu prezidentu" no kodoltriecienu uzsākšanas. "Viņš ir traks. Jūs zināt, ka viņš ir traks," Pelosi sacīja Milijam, ziņoja laikraksts, atsaucoties uz zvana atšifrējumu. Saskaņā ar citēto zvana atšifrējumu ģenerālis atbildēja: "Es jums piekrītu par visu."

Republikāņu senators Marko Rubio aicināja ASV prezidentu Džo Baidenu (Demokrātiskā partija) nekavējoties atlaist Miliju. "Man nav jāstāsta par briesmām, ko rada augstākās militārpersonas, kas nopludina slepenu informāciju par ASV militārajām operācijām, taču es pasvītrošu, ka šāda darbība mazina prezidenta spēju sarunāties ar citām tautām un izmantot vienu no šīs valsts nacionālajiem varas instrumentiem,” vēstulē Baidenam sacīja Rubio.

Savukārt pats Tramps izskanējušo informāciju noraidījis. Savā mājaslapā viņš izplatīja paziņojumu, kurā cita starpā teikts: "Es nekad pat nedomāju uzbrukt Ķīnai - un Ķīna to zina. Cilvēki, kas safabricēja šo stāstu, ir slimi un vājprātīgi, un cilvēki, kas to drukā, ir tikpat slikti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!