ASV ir gatavas maksāt "ļoti augstu cenu" zaudējumu izteiksmē par Bagdādes ieņemšanu un Irākas prezidenta Sadama Huseina gāšanu, pirmdien paziņoja augsta ranga ASV amatpersona ASV armijas centrālajā komandcentrā Katarā.
"Mēs esam gatavi maksāt ļoti augstu cenu, jo mēs negrasāmies darīt neko citu, kā vien nodrošināt, lai režīms pazūd," žurnālistiem komandcentrā paziņoja amatpersona, piebilstot, ka ASV zaudējumi 12 dienas ilgušajā karā līdz šim bijuši "samērā" viegli.

"Ja tas nozīmē lielus zaudējumus, tad tie būs lieli zaudējumi," paziņoja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Varbūt pienāks brīdis, kad viss notiks daudz šokējošāk," viņš sacīja, piebilzdams: "Otrajā pasaules karā bija naktis, kad mēs zaudējām 1000 cilvēku."

Amatpersona sacīja, ka ASV īstenotā ķīmisko, bioloģisko un kodolieroču programmu meklēšana ir pakārtota kaujai Sadama Huseina un viņa līdzgaitnieku gāšanai, lai arī bažas par masu iznīcināšanas ieročiem ir oficiālais iemesls, kāpēc Vašingtona karo.

"Mēs darām visu, lai pārvietojoties apskatītu [aizdomīgos objektus], taču mūsu primārā misija tagad ir cīnīties," viņš sacīja. "Un tāpēc mēs cenšamies darīt to, kas ir jādara, lai iznīcinātu cilvēkus, kas pret mums cīnās, un dabūtu mūsu spēkus tur, kur viņiem ir jātiek."

Amatpersona sacīja, ka ar iebrūkošajiem spēkiem ejošo žurnālistu sniegtās ziņas radījušas nepareizu iespaidu par "nerimstošām, negantām cīņām."

Viņš sacīja, ka šādas ziņas rada iespaidu par daudz grūtāku kampaņu, nekā tas ir patiesībā. "Tas nav tas, kas šeit notiek," viņš sacīja. "Tā ir militāra akcija vietās un laikā, ko galvenokārt izvēlāmies mēs."

Amatpersona sacīja, ka ir "milzīgs daudzums ļaunu vēstošu zīmju," ka Sadams Huseins ir sagatavojis savus spēkus izmantot aizliegtos ķīmiskos ieročus. Viņš uzskaitīja ķīmisko vielu atklāšanas ierīces, aizsargtērpus, jaunas maskas un ar atropīnu pildītas šļirces, kas tiek izmantotas pret nervus paralizējošām gāzēm, un visas šīs lietas ir atrastas kaujas laukos.

"Man kā karavīram tas norāda, ka viņš gatavo savus karavīrus ķīmisko ieroču lietošanas iespējām," viņš sacīja. "Vai cilvēki vilcināsies izpildīt šīs pavēles? Es varu tikai teikt, ka es tā ceru."

Viņš prognozēja, ka Sadams Huseins, iespējams, veidos Bagdādes aizsardzību "kārtās" no vislabāk apmācītajiem un vislabāk apbruņotajiem Republikāniskās gvardes karavīriem, kas izvietoti pozīcijās Bagdādes nomalē.

Iekšējā lokā, visticamāk, ietilps valdošās partijas "Baath" amatpersonas, zemessardze un Republikāniskās gvardes kājnieki.

Amatpersona sacīja, ka ASV tagad maksā par šiītu musulmaņu sacelšanās Irākas dienvidos un kurdu sacelšanos valsts ziemeļos neatbalstīšanu pēc Irākas spēku patriekšanas no Kuveitas 1991.gada Persijas līča karā.

"Es domāju, ka uz mums gulstas noteikta atbildība par to, ko mēs neizdarījām 1991.gadā, un tas ir redzams kaujas laukā," viņš sacīja. "Ja jūs kādu pieviļat, jūs nevēlaties viņu pievilt divreiz. Man šķiet, ka es esmu pārāk vaļsirdīgs."

Amatpersona sacīja, ka ASV nav novērtējušas bailes, kādas ir iedzinuši Sadama Huseina lojālisti un grūtības, kādas būs irākiešiem rīkot sacelšanos, līdz nebūs skaidrs, ka Huseins ir prom. "Mēs, amerikāņi, nevaram pārāk labi novērtēt, kā izskatās, rīkojas, darbojas totalitārais režīms," viņš sacīja.

Taču viņš sacīja, ka jūt, ka tautas sacelšanās pret Sadamu Huseinu ir "tuvu" dienvidu pilsētā Basrā un Nāsirijā. "Es domāju, ka, tiklīdz tiks sasniegts lūzuma punkts, tā tas sāks izplatīties," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!