Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV un sabiedrotie ir gatavi piešķirt Ukrainai visu bruņojumu, kas tai nepieciešams uzvarai pār Krieviju, pirmdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Ostina Taizemes vizītes laikā kāds žurnālists viņam pajautāja, vai ASV un sabiedroto mērķis vēl arvien ir Ukrainas uzvara karā un Krievijas novājināšana. Žurnālists arī atgādināja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieka Mihailo Podoļaka teikto, ka Ukrainai nepieciešamas 1000 haubices un 300 reaktīvās zalvju uguns sistēmas.

"ASV ir gatavas piešķirt visu un palīdzēt Ukrainai gūt panākumus ... Mums ir arī partneri visā pasaulē, kas ir gatavi reāli palīdzēt Ukrainai. Jūs zināt, ka mēs piešķīrām ievērojamu daudzumu haubiču un lielu daudzumu munīcijas līdz ar daudzām citām lietām. Arī citas valstis tās piešķīra," atbildēja Ostins.

Viņš uzsvēra, ka ASV un partneri turpinās censties, lai visīsākajos termiņos piegādātu Ukrainai iespējami lielāku atbalstu un palīdzētu Ukrainas Bruņotajiem spēkiem gūt panākumus.

Ostins atgādināja, ka šonedēļ ASV trešoreiz sasauc Kontaktgrupu Ukrainas aizsardzības jautājumos "Ramstein-3". Šī sanāksme notiks Briselē.

Nežēlīgākās kaujas Eiropā

Ukrainā notiekošās kaujas Donbasā noteikti ieies militārajā vēsturē kā vienas no nežēlīgākajām kaujām Eiropā un par Eiropu, savā vakara videouzrunā pirmdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Kaujās Donbasā - bet tās noteikti ieies militārajā vēsturē kā vienas no nežēlīgākajām kaujām Eiropā un par Eiropu - Ukrainas armija un mūsu izlūkošana taktiskā ziņā tomēr pārspēj Krievijas karavīrus. Un tas ir, neraugoties uz Krievijas ievērojamu pārsvaru tehnikas, sevišķi artilērijas sistēmu, daudzuma ziņā," sacīja Zelenskis.

Prezidents atgādināja, ka šo kauju cena ir ļoti augsta, un nosauca to par briesmīgu. Viņš atzīmēja, ka katru dienu pievērš partneru uzmanību tam, ka tikai pietiekams mūsdienīgas artilērijas daudzums Ukrainai nodrošinās tās pārsvaru un galu galā izbeigs Krievijas ņirgāšanos par Ukrainas Donbasu.

"Šodien kļuva zināms par vēl viena bērna bojāeju Krievijas rīkotās apšaudēs - tieši tur, tieši Donbasā, Luhanskas apgabalā. 2016.gadā dzimis zēns. Viņš dzīvoja Lisičanskā, parastā namā Maskavas ielā. Lūk tā: sešgadīgs zēns Maskavas ielā arī, kā izrādījās, bija bīstams Krievijas Federācijai," sacīja Zelenskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!