Foto: LETA

Par spīti ekonomiskajām problēmām Krievija nopietni attiecas pret investīcijām militārajā sektorā, kas tai pēc dažiem gadiem ļaus vienlaicīgi izvērst vairākas Ukrainas līmeņa operācijas. Tā intervijā LTV raidījumam "de facto" paudis ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs.

"Es neticu, ka bez pilnas mobilizācijas Krievija pašlaik var vienlaicīgi veikt vairākas šādas operācijas," saka Hodžs un paredz, ka "piecu gadu laikā viņi varēs veikt vairākas operācijas tādā līmenī kā Krimā un Austrumukrainā."

Ģenerālleitnants uzskata, ka attiecībā uz NATO Krievijas galvenais mērķis ir alianses šķelšana. Krievija cenšas sēt šaubas Baltijas, Polijas un citu dalībvalstu cilvēku prātos par NATO spēju palīdzēt agresijas gadījumā.

Hodžs skaidri neatbildēja, vai Latvijā uz mācībām atsūtītie ASV karavīri var tikt izmantoti militārās operācijās, ja tāda nepieciešamība rastos. "Atrodoties Eiropā, mums ir priekšrocība būt tuvāk vietai, kur viņiem [ASV karavīriem] var nākties reaģēt un kur viņi var dot lielāku atturēšanas efektu. Ja būtu bijis 5.panta pārkāpums, kam visas 28 NATO dalībvalstis piekristu. Tad ASV spēki automātiski būtu daļa no NATO atbildes," sacīja komandieris un piebilda, ka amerikāņu karavīri ir Latvijā, lai parādītu, ka ASV pilda saistības, lai atturētu Krieviju un piedalītos mācībās.

ASV armijas Eiropā komandieris Hodžs raidījumam apliecināja, ka īpaši ātrās reaģēšanas spēki, par ko alianse lēma Velsas samitā, varētu būt gatavi 2016.gada sākumā.

Vaicāts par grūtībām aizstāvēt Baltijas valstis, ko daži pielīdzina Rietumberlīnes sargāšanai Aukstā kara laikā, ģenerālleitnants minēja vairākas lietas: "Fakts, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir tieši blakus potenciālajam draudam, nozīmē, ka daudz lielāka nozīme ir agram brīdinājumam. Svarīga arī valstu sadarbība, lai atturētu potenciālo draudu. Latvijā jums ir Zemessardzes tradīcijas. Kopā ar teicamu regulāro armiju, Zemessardze ir potenciāls."

Februāra sākumā ASV armija plāno pieņemt lēmumu, kur Eiropā izvietot aptuveni 200 tankus un bruņumašīnas, un Latvija ir viena no kandidātēm. Par labu Latvijai tiek minēts tehnikai piemērotais Ādažu poligons, taču tiekot izvērtēti vairāki faktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!