Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka ASV flote Hormuzas šaurumā iznīcinājusi Irānas dronu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tas noticis ceturtdien, kad Irānas drons pietuvojies karakuģim "USS Boxer" aptuveni 900 metru attālumā – kuģis rīkojies aizsardzības nolūkos, liecina Trampa paziņojums.

"Šī ir jaunākā no daudzām provokatīvām un naidīgām Irānas darbībām pret kuģiem starptautiskajos ūdeņos. ASV patur tiesības aizsargāt savu personālu, ēkas un intereses," Tramps paziņoja preses konferencē Baltajā namā.

Irānas drons apturēts, izmantojot elektroniskā kara sistēmas, atsaucoties uz kādu ASV aizsardzības ministrijas amatpersonu, raksta "The New York Times".

Tikmēr Irāna paziņojusi, ka tai nav informācijas par nevienu zaudētu dronu. Irānas aizsardzības ministra vietnieks Abass Arakči pat pieļāva, ka ASV varētu kļūdas dēļ būt nosēdinājušas pašas savu dronu.

ASV jau kopš maija apsūdz Irānu par uzbrukumiem naftas tankkuģiem Hormuzas līcī. Irāna, kas visas apsūdzības noliedz, ceturtdien paziņoja, ka Hormuzas šaurumā sagūstījusi kādu ārzemju tankkuģi ar 12 cilvēku apkalpi.

Pēdējā laika incidenti reģionā vieš bažas par militāra konflikta iespējamību.

Persijas līcī valda paaugstināta spriedze kopš ASV vienpusēji izlēma izstāties no 2015. gada vēsturiskās kodolvienošanās ar Irānu un atjaunot ekonomiskās sankcijas.

ASV vaino Irānu divos atsevišķos uzbrukumos naftas tankkuģiem Omānas līcī maijā un jūnijā. Teherāna šīs apsūdzības noliedz.

Tāpat Irāna neskaidros apstākļos virs Hormuzas šauruma ir notriekusi ASV dronu.

Britu karakuģi šajā apkārtnē pavada savus tankkuģus – Irāna ir draudējusi sagrābt Lielbritānijas kuģi, reaģējot uz Irānas tankkuģa aizturēšanu Gibraltārā.

Lielbritānija paziņoja par aizdomām, ka aizturētais kuģis vedis naftas produktus uz Sīriju, ko aizliedz Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!