Foto: Reuters/Scanpix
ASV trešdien bombardējušas trīs hutiešu kontrolētus objektus Jemenā, paziņojis Pentagons.

Tie ir pirmie tiešie uzbrukumi Jemenas šiītu kaujiniekiem, no kuru kontrolētās teritorijas pēdējās dienās vairākkārt apšaudīts ASV karakuģis Sarkanajā jūrā. Hutiešu kontrolētie objekti, kuros atradās radari, apšaudīti ar vadāmajām raķetēm "Tomahawk" no karakuģa "Nitze", atklāja kāda ASV amatpersona.

"Sākotnējais novērtējums liecina, ka objekti tika iznīcināti," norādīja Pentagona preses sekretārs Pīters Kuks. Viņš skaidroja, ka šie radari tika izmantoti, lai izšautu raķetes pret ASV karakuģi "Mason" un citiem kuģiem starptautiskajos ūdeņos Sarkanajā jūrā un Bābelmandeba šaurumā.

"Šie ierobežotie pašaizsardzības uzbrukumi tika veikti, lai aizsargātu mūsu personālu, mūsu kuģus un mūsu navigācijas brīvību šajā svarīgajā jūras kanālā," norādīja Kuks. Viņš uzsvēra, ka ASV atbildēs uz visiem turpmākiem draudiem to kuģiem un komerciālajai satiksmei un turpinās uzturēt savu kuģošanas brīvību Sarkanajā jūrā Bābelmandebā un citur pasaulē.

ASV atbalsta Saūda Arābijas vadīto koalīciju, kas cīnās pret Irānas atbalstītajiem kaujiniekiem un bijušā Jemenas prezidenta Ali Abdullas Saleha spēkiem, bet ASV gaisa spēki nav tieši iesaistīti uzlidojumos Jemenā.

2014. gada septembrī hutieši iebruka Sanā un sagrāba savā kontrolē plašas Jemenas teritorijas, liekot prezidenta Abdrabuha Mansura Hadi valdībai bēgt no galvaspilsētas. Jemenas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 6700 cilvēki, no kuriem divas trešdaļas ir mierīgie iedzīvotāji, un vismaz trīs miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!