Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV armija piektdien ir nosūtījusi gaisa atbalstu, lai palīdzētu Indonēzijai meklēt pazudušu zemūdeni ar 53 cilvēkiem uz klāja. Indonēzijas amatpersonas lēš, ka viņu rīcībā ir vien stundas, līdz skābekļa krājumi zemūdenē būs beigušies, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zemūdene "KRI Nanggala 402" pazuda trešdien mācību laikā pie Bali krastiem. Vietā, kur zemūdene varētu būt ienirusi, virs ūdens ir atrasts degvielas plankums, kas liek domāt par bojātu degvielas tvertni.

Ceturtdienas naktī Indonēzijas armija paziņoja, ka ir noteikts kāds objekts 50 līdz 100 metru dziļumā, uz šo vietu nosūtīti aprīkoti meklēšanas kuģi. Tiek lēsts, ka skābeklis zemūdenē beigsies naktī no piektdienas uz sestdienu.

Meklēšanā ir iesaistīti vismaz seši karakuģi, helikopters un 400 cilvēki. Kuģus palīgā nosūtījusi Singapūra un Malaizija, palīdzību piedāvājušas Austrālija, Francija un Vācija.

Kontakti ar "KRI Nanggala 402" pārtrūka neilgi pēc tam, kad tā saņēma atļauju ienirt torpēdu mācību laikā trešdienas rītā. Vācijā būvētā zemūdene ir viena no piecām Indonēzijas rīcībā esošajām zemūdenēm. "KRI Nanggala 402" būvēta 20. gadsimta septiņdesmitajos gados, bet 2012. gadā pabeigta tās pārbūve Dienvidkorejā.

Šī ir pirmā reize, kad Indonēzijai ir pazudusi zemūdene. Bet šādi gadījumi pasaulē jau ir bijuši.

2000. gadā Barenca jūrā nogrima Krievijas zemūdenes "Kursk" – visi 118 apkalpes locekļi gāja bojā. 2003. gadā 70 cilvēki gāja bojā zemūdenes avārijā Ķīnā. Savukārt 2017. gadā pazuda Argentīnas militārā zemūdene ar 44 apkalpes locekļiem. Zemūdenes vraks tika atrasts tikai pēc gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!