Foto: AP/Scanpix

ASV nedēļas nogalē iesvētīts pirmais jaunas klases aviācijas bāzeskuģis, kas tiek raksturots kā dārgākais un tehnoloģiski attīstītākais šī tipa kuģis ASV vēsturē, ziņo raidsabiedrība BBC.

ASV prezidenta Džeralda Forda vārdā nosauktais "USS Gerald R Ford" ir pirmais no 10 bāzes kuģiem, kas projektēts ar nolūku daudz ātrāk ļaut pacelties debesīs lidmašīnām, nodrošinot to ar par 1000 cilvēkiem mazāku komandu.

Atomkuģis pašlaik ir pabeigts par 70%, bet jau ir skaidrs, ka tas par aptuveni 22% pārsniedz ieplānoto budžetu. Kopējās izmaksas tiek lēstas ap 13 miljardiem dolāru (6,83 miljardi latu).

Kuģi pabeigt un sākt izmēģināt paredzēts līdz 2016. gadam.

"USS Gerald R Ford" tiek raksturots kā tehnoloģiski progresīvākais aviācijas bāzes kuģis. "Viņš patiesi ir tehnoloģisks brīnums," saka kara flotes operāciju komandieris admirālis Džonatans Grīnerts.

Paredzams, ka samazināts apkalpes skaits kuģa ekspluatācijā ļaus ietaupīt četrus miljardus dolāru (2,1 miljardi latu) 50 gadu ilgā posmā, kas ir plānotais kuģa kalpošanas laiks.

Bāzes kuģis spēs par 25% uzlabot lidmašīnu un helikopteru pacelšanās ātrumu, ļaus izmantot bezpilota lidaparātus un ražos vairāk elektrības.

Vēstīts, ka ASV oktobrī ūdenī ielaida savā vēsturē lielāko un dārgāko eskadras mīnu kuģi "USS Zumwalt" (foto un video), kurš pilns ar modernām tehnoloģijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!