Foto: AP/Scanpix

ASV nolēmušas ievērojami samazināt summu, ko iemaksā ANO Palīdzības un darba aģentūrā Palestīnas bēgļiem, atsaucoties uz ASV amatpersonu pausto, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press".

ASV nolēmušas pagaidām šim mērķim piešķirt vien 60 miljonus ASV dolāru no iepriekš plānotajiem 125 miljoniem dolāru. Saskaņā ar amatpersonu pausto, ANO aģentūra par šo lēmumu informēta otrdien.

ASV vēlas, lai atbildīgā ANO aģentūra tiktu "fundamentāli izvērtēta". "Mēs gribētu redzēt, ka tiek veiktas kādas reformas," paudusi ASV Valsts departamenta preses pārstāve Hetere Nauerte, "mērķis nav kādu sodīt".

Kā vēta "Associated Press", tieši ASV ir lielākais šīs aģentūras finansētājs, kura iemaksas veido aptuveni 30% no aģentūras budžeta. Otrs lielākais finansētājs ir Eiropas Savienība.

Saskaņā ar amatpersonu pausto 65 miljoni tiek aizturēti "tālākai izskatīšanai", vēsta BBC.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš draudējis pārtraukt ASV finansiālo palīdzību palestīniešiem. Pagājušajā gadā Tramps izraisīja pamatīgu palestīniešu un vairāku citu valstu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Savukārt palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass paziņoja, ka Trampa miera centieni Tuvajos Austrumos ir gadsimta pliķis.

Kā atgādina "Associated Press", 1948. gada kara laikā simtiem tūkstošu palestīniešu aizbēga vai tika padzīti no savām mājām. Tiek lēsts, ka reģionā šobrīd ir pieci miljoni bēgļu un viņu pēcteču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!