Foto: Kadrs no video

ASV Finanšu ministrija ieviesusi sankcijas pret Čečenijas līdera Ramzana Kadirova loka cilvēkiem un citiem Krievijas pilsoņiem, kas saistīti ar cilvēktiesību pārkāpumiem, vēsta "Radio Svoboda".

Ierobežojošie pasākumi ieviesti, pamatojoties uz tā saukto Magņicka likumu. Sankcijas vērstas arī pret Čečenijas ātrās reaģēšanas vienību "Terek", liecina publicētais saraksts.

ASV lēmumu pakļaut sankcijām "Tereku" Kadirovs jau komentējis savā "Telegram" kanālā. Viņš norādījis, ka "Terek" ir viena no labākajām vienībām cīņā pret terorismu, bet ASV interese liecinot par Vašingtonas bailēm no Čečenijas.

Kadirovs norāda, ka visi šo sarakstu autori "atrodas mūsu sarakstos", ziņo aģentūra "Interfaks".

Jaunajā sankciju saraksta papildinājumā uzskaitīti pieci cilvēki: Ruslans Geremejevs, Abuidazs Vismuradovs, Genādijs Karlovs, Sergejs Kosijevs un Jeļena Trikuli.

Vismuradovs vada Kadirova apsardzi un komandē "Terek" specvienību. Pats Kadirovs ir rakstījis, ka pazīst Vismuradovu kopš bērnības.

Germejevs ir bijušais "Tereka" un bataljona "Sever" rotas komandieris. Medijos viņš tiek minēts kā iespējami saistīts ar Kremļa kritiķa Borisa Ņemcova slepkavību 2015. gada februārī.

Kosijevs ir bijušais kolonijas Nr.7 vadītājs Karēlijā. Viņš tiek turēts aizdomās par ieslodzīto spīdzināšanu. 2018. gadā pret viņu sākta tiesvedība.

Karlovs ir Krievijas Izmeklēšanas komitejas darbinieks, kurš izskatīja sūdzības saistībā ar fonda "Hermitage Capital" jurista Sergeja Magņicka lietu.

Trikuli ir izmeklētāja, kura atteicās ierosināt krimināllietu pret personām, kas saistītas ar Magņicka nāvi 2009.gadā.

Magņicka likumu ASV izstrādāja 2012. gadā. Dokuments noteica ar Magņicka nāvi izmeklēšanas izolatorā saistīto personu loku. Jurists Magņickis bija atmaskojis vērienīgu korupcijas shēmu Krievijā, par ko tika apcietināts un cietumā mira. Sankcijām pakļautajām personām ir liegta iebraukšana ASV un tās ir pakļautas finanšu ierobežojumiem.

Tagad "Magņicka sarakstā" iekļauj arī par cilvēktiesību pārkāpumiem atbildīgās amatpersonas. Savus "Magņicka likumus" ir pieņēmušas arī Kanāda, Lielbritānija un Baltijas valstis. Saistībā ar Magņicka nāvi sankciju saraksts izveidots arī Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!