Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ieviesušas sankcijas pret Ķīnu reaģējot uz to, ka Pekina iegādājusies Krievijas iznīcinātājus un raķetes, raksta BBC.

ASV norādījusi, ka bruņojuma iegāde no Krievijas ir pretrunā ar Vašingtonas ieviestajām sankcijām pret Maskavu par tās agresiju Ukrainā un iejaukšanos ASV politiskajos procesos. Ķīna no Krievijas nesen ir iegādājusies 10 "Sukhoi-35" iznīcinātājus un S-400 raķetes, raksta BBC.

Sankcijas ieviestas pret Ķīnas ekipējuma attīstības departamentu un tā vadītāju Lī Šangfu. Kā pamatojums sankciju ieviešanai ir "nozīmīgu darījumu" slēgšanu ar Krievijas bruņojuma eksportētāju "Rosoboronexport". Gan minētais departaments, gan Šangfu ir iekļauti bloķēto personu sarakstā. Tas nozīmē, ka visi tiem piederošie aktīvi, kas atrodas ASV, ir iesaldēti un ASV pilsoņiem ir aizliegts sadarboties ar Šangfu un Ķīnas ekipējuma attīstības departamentu.

Vašingtona melnajā sarakstā ir ievietojusi vēl 33 personas un organizācijas, kurām ir saites ar Krievijas bruņotajiem spēkiem un izlūkdienestiem.

ASV-Krievijas attiecības ir ievērojami pasliktinājušās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Attiecību pasliktināšanos ir veicinājusi arī Krievijas iesaiste Sīrijas pilsoņu karā, kurā Maskava atbalsta prezidenta Bašara al Asada režīmu, kā arī Krievijas iejaukšanās 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!