Foto: EPA/LETA

ASV administrācija nav iesaistīta filmas "Innocence of Muslims", kuras dēļ sākās nekārtības Tuvo austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs, veidošanā un uzskata to par nosodāmu, paziņojis Baltā nama oficiālais pārstāvis Džeins Kārnijs.

"ASV valdība nav saistīta ar šīs filmas veidošanu. Mēs noraidām visus tajā paustos paziņojumus un tās saturu. Mēs filmu uzskatām par neglītu un nosodāmu. Amerika – zeme ar tolerances un cieņas pret reliģijām vēsturi, tas ir mūsu nācija pamats. Mēs esam spēcīgi, jo mūsu zeme ir mājas dažādu reliģiju cilvēkiem, tai skaitā miljoniem musulmaņu," Kārnija paziņojumu citē aģentūra "RIA Novosti".

Filmas "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), par kuru informācija medijos parādījās 11 septembrī, saturs nav savienojams ar morāles priekšstatiem un nav cienīgs uz jebkādu reakciju par to, uzskata Kārnijs.

"Mēs uzskatām, ka nav vispār nekāda pamata, lai uz šo filmu reaģētu ar vardarbību. Islāms ar cieņu izturas pret cilvēka godu un nosoda vardarbību pret nevainīgiem cilvēkiem. Bet tāpat mēs saprotam arī to, ka cilvēkiem visā pasaulē ir grūti saprast, kāpēc ASV nav novērsusi tamlīdzīgu filmu parādīšanos," pastāstīja Kārnijs.

Iepriekš filmu jau nosodīja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura gan norādīja, ka ASV nekad netraucēs iedzīvotājiem izteikt savu viedokli, lai kāds tas arī nebūtu. Nekādas filmas nevar būt par attaisnojumu uzbrukumiem amerikāņu diplomātiem, uzsvēra Klintone.

Filmu kā naidpilnu nosodīja arī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Jau vēstīts, ka reaģējot uz interneta vietnē "YouTube" ievietoto īsfilmu, sākās protesti vairākās musulmaņu valstīs.

Otrdien vakarā, bruņotiem kaujiniekiem demonstrācijas aizsegā iebrūkot ASV konsulātā Lībijas pilsētā Bengāzī nogalināts ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs diplomāti. Protesti notika arī Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur demonstranti norāva ASV karogu pie ASV vēstniecības.

Pēc vardarbīgajiem protestiem ASV prezidents Baraks Obama deva rīkojumu pastiprināt drošību ASV diplomātiskajās pārstāvniecībās ASV, kā arī no Lībijas tika evakuēti ASV diplomāti, bet uz Lībiju nosūtīti divi ASV Jūras spēku mīnu eskadras kuģi.

Ceturtdien protestantiem izdevās uz brīdi iekļūt ASV vēstniecības teritorijā Jemenā, bet aptuveni 1000 protestētāju mēģināja iekļūt vēstniecībā Bangladešā. Protesti notika arī Irānā un Ēģiptē, kā arī Kuveitā un Libānā.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka laikraksts "Wall Street Journal" vēstīja, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 55 gadus vecs amerikānis Sems Basils, kura īstais vārds ir Nakula Beislijs Nakula un kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju un pieder koptu kristiešu kopienai. Viņš laikrakstam teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Kalifornijas policija paziņoja, ka vīrietis, kas ar Sema Basila vārdu ievietojis īsfilmu video apmaiņas vietnē "YouTube", lūdzis aizsardzību, ko policija viņam arī garantējusi.

Lai gan par Nakulu informācijas plašākai sabiedrībai nav daudz, zināms, ka viņam 2010.gadā piesprieda gadu un deviņu mēnešus ilgu cietumsodu par bankas apkrāpšanu. Viņa ģimenes locekļi atteicās runāt ar žurnālistiem, kas pulcējās pie viņa mājas Kalifornijas dienvidos.

Iepriekš ar Sema Basila vārdu viņš ASV plašsaziņas līdzekļiem stāstīja, ka ir Izraēlā dzimis amerikānis un ebrejs, tomēr kāda viņam pietuvināta persona apstiprināja, ka viņš ir amerikānis kristieties.

14 minūtes garo īsfilmu, kas veidota no filmas "Innocence of Muslims" fragmentiem un internetā augšupielādēta jūlijā, nosodījusi arī ASV valdība.

Filmā "Innocence of Muslims", par kuras producentu arī tiek uzskatīts cilvēks ar pseidonīmu Sems Basils, aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis.

Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu valodā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē.

Aktieri, kas piedalījušies filmā, nosodījuši Semu Basilu, apgalvojot, ka viņus maldināja par filmas saturu un islāma un pravieša Muhameda attēlojumu, kā arī ir dublētas viņu balsis filmas pēcapstrādē.

Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!