Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV tuvākajās dienās izklāstīs savus turpmākos soļus saspīlējumā ar Krieviju saistībā ar Maskavas veikto karaspēka koncentrēšanu pie robežas ar Ukrainu, svētdien sacīja Savienoto Valstu nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

Salivans situāciju Krievijas-Ukrainas jautājumā komentēja intervijā ASV televīzijas kanālā CBS. Viņš teica, ka Vašingtona ir gatava jebkuram scenārijam, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

"Mēs uzturam ciešus kontaktus ar saviem sabiedrotajiem un partneriem, tostarp ukraiņiem," sacīja Salivans, kurš ir prezidenta Džo Baidena padomnieks. "Mēs koordinējam nākamos soļus. Un nākamās nedēļas [šīs nedēļas] sākumā mums būs vairāk, ar ko dalīties saistībā ar nākamajiem soļiem diplomātijā," sacīja Salivans.

"Taču galvenais šeit ir tas, ka mēs esam gatavi jebkuram scenārijam. Ja Krievija vēlas virzīties uz priekšu ar diplomātiju, mēs esam pilnīgi gatavi to darīt, sadarbojoties ar saviem sabiedrotajiem un partneriem," turpināja Salivans, piebilstot: "Ja Krievija vēlas iet pa iebrukuma un eskalācijas ceļu, arī tam mēs esam gatavi ar spēcīgu atbildi."

Spriedze aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanas pie Ukrainas robežām dēļ. Maskava pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru. Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis ir brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Pagājušajā nedēļā tika aizvadītas vairākas sarunas par situāciju saistībā ar Ukrainu un citiem svarīgiem tematiem Krievijas-Rietumu attiecībās. Būtisks progress tajās neesot panākts, un bažas par Krievijas invāziju Ukrainā nerimst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!