Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušajā ceturtdienā Krievijas prezidents Vladimirs Putins četru stundu garā "tiešās līnijas" preses konferencē atbildēja uz iedzīvotāju jautājumiem, neaizmirstot veltīt Kritiku arī ASV. Piedāvājam piecu spilgtākos Vašingtonai veltītos Krievijas prezidenta komentārus.

ASV salīdzināšana ar PSRS

ASV cenšas "uzspiest tās attīstības modeli praktiski visā pasaulē", norādīja Putins, salīdzinot Amerikas vēlmi ieviest demokrātiju Tuvajos Austrumos ar Padomju Savienības (PSRS) rīcību.

"Pēc Otrā pasaules kara mēs centāmies uzspiest savu attīstības modeli daudzām Austrumeiropas valstīm, un mēs to darījām ar spēku, tas ir jāatzīst. Un tajā nav nekā laba, tas mums šodien atspēlējas. Bet, starp citu, amerikāņi tagad dara tieši to pašu. Un arī viņus gaida izgāšanās," paziņoja Putins.

ASV nav sabiedroto, tikai "vasaļi"

Runājot par Krievijas sabiedrotajiem, Putins uzsvēra Krievijas interešu svarīgumu. Tomēr Krievija nespējot pastāvēt "attiecību sistēmā", kurā ASV nav nepieciešami sabiedrotie. "Vašingtonai nav vajadzīgi sabiedrotie, tai vajag vasaļus," uzsvēra Putins.


Video: Putina jautājumu un atbilžu sesija pilnā garumā

ASV pārliecinājusi Eiropas valstis nesvinēt Maskavas Uzvaras dienu

Vairāku Eiropas valstu līderi Krievijas agresija Ukrainā dēļ ir atteikušies ierasties 9. maijā uz svinībām Maskavā. Putins preses konferencē paziņoja, ka Eiropas līderiem ierasties uz Krievijas Uzvaras dienas svinībām aizliegusi Vašingtona, turklāt lietojot krievu nacionālistu iecienītu terminu "Vašingtonas Obkoms" ["Obkoms" – Komunistiskās partijas organizācija. No PSRS pārņemts termins, kas uzsver Vašingtonas lomu lēmumu pieņemšanā un uzspiešanā].

ASV lielā parāda uzsvēršana

Runājot par ekonomisko krīzi, Putins tematu par Krievijas problēmām novirzīja uz ASV. Viņš uzsvēra, ka ASV parāds pārsniedz valsts iekšzemes kopproduktu (IKP). ASV valdības parāds 2014. gadā pārsniedza 101% no IKP.

"Tas kopumā ir ļoti traucējoši un satraucoši. Ne tikai ASV, bet visai ekonomikai," norādīja Krievijas prezidents.

ASV ir galvenais ieroču piegādātājs Tuvajiem Austrumiem

Jautāts par savu neseno lēmumu piegādāt pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksus Irānai, Putins uzsvēra, ka Maskava nav liekākais bruņojuma piegādātājs Tuvajiem Austrumiem.

"Starp citu, mēs neesam galvenie ieroču piegādātāji Tuvajiem Austrumiem. ASV piegādā vairāk," piebilda Putins.

Stokholmas Starptautiskā miera izpētes institūta (SIPRI) dati liecina, ka no 2010. līdz 2014. gadam ASV nodrošināja 31% no pasaules ieroču eksporta, kamēr Krievija bija otrajā vietā ar 27%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!