ASV ceturtdien paziņoja, ka pretosies dažu ANO Drošības padomes dalībvalstu mēģinājumiem panākt, lai tiktu noteikts termiņš ASV vadīto drošības spēku izvešanai no Irākas, un ka šāda termiņa noteikšana esot nereālistiska un nevajadzīga.
ASV Valsts departaments paziņoja, ka priekšlikumi noteikt šādu termiņu izteikti šonedēļ diskusijās par ASV un Lielbritānijas ierosināto Drošības padomes rezolūciju Irākas jautājumā, un ka tajos nav ņemta vērā drošības situācijas nestabilitāte un tas, ka drošības spēku mandāts tiek pieminēts šīs rezolūcijas projektā.

"Nevar noteikt patvaļīgu datumu daudznacionālo spēku mandāta izbeigšanai. Var rasties drošības situācijas, kuras jārisina," reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Ričards Baučers.

Viņš piebilda, ka Vašingtona jau ir darījusi zināmu savu vēlmi izvest ASV spēkus no Irākas pēc iespējas ātrāk, kad būs atjaunota drošība un stabilitāte. "Nevar prognozēt, ka drošības situācija tiks atrisināta pēc precīza laika grafika, sevišķi tāda, kas var tikt noteikts Ņujorkā," sacīja Baučers.

Citas Drošības padomes dalībvalstis vēlas noteikt šādu termiņu, lai uzsvērtu Irākas suverenitāti. Ķīna ir ierosinājusi mandāta izbeigšanu 2005.gada janvārī, kad Irākā paredzētas vēlēšanas. Francija un Vācija ir aicinājušas izbeigt ASV vadīto spēku mandātu pēc viena gada.

ASV un Lielbritānijas iesniegtais rezolūcijas projekts paredz tikai pārskatīt šo mandātu pēc gada vai agrāk, ja to pieprasītu Irākas valdība, un neparedz konkrētu datumu ārvalstu karaspēka izvešanai no Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!