Foto: Reuters/Scanpix

ASV dislocēs Irākā papildu spēkus un atbalstīs šīs valsts armiju ar saviem "Apache" helikopteriem, pirmdien paziņojis ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

"Mēs piešķirsim papildu spēkus," viesojoties Bagdādē, norādīja ministrs, piebilstot, ka "Apache" helikopteri atbalstīs Irākas armijas centienus atgūt valsts otru lielāko pilsētu Mosulu, ko ir sagrābusi džihādistu organizācija "Daesh" ("Islāma valsts").

Augsta ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona atklāja, ka Irākā tiks dislocēti papildu 200 amerikāņu karavīri. Tas nozīmē, ka kopējais šajā Tuvo Austrumu valstī dislocēto ASV karavīru skaits pārsniegs 4000.

ASV vada starptautiskas koalīcijas gaisa triecienus pret "Daesh" Irākā un Sīrijā, arī apmāca un sniedz cita veida atbalstu spēkiem, kas šajās valstīs cīnās pret džihādistiem.

Vašingtona ir nosūtījusi uz Irāku īpašo uzdevumu vienību operāciju veikšanai pret "Daesh". Irākā ir izvietoti arī ASV jūras kājnieki artilērijas atbalsta sniegšanai Irākas karaspēkam.

"Daesh" kaujinieki 2014. gadā ieņēma plašus apvidus uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes, arī vairākas svarīgas pilsētas, ieskaitot Mosulu, Fallūdžū un Ramādī.

Tiesa gan, Ramādī Irākas karaspēkam izdevies džihādistiem atkarot.

Irākas armija arī sākusi gatavošanos operācijai Ninīves provincē, tomēr uzbrukums provinces galvaspilsētai Mosulai nav sagaidāms tuvāko mēnešu laikā. Iespējams, ka tas netiks sākts pat šogad.

Teritorijās, kas atrodas "Daesh" kontrolē Sīrijā un Irākā, grupējums cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājis tur "kalifātu" un pastrādājis neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par 13. novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki, kā arī Briseles 22. marta teroraktiem, kuros tika nogalināti 35 cilvēki.

"Daesh" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 rietumvalstu pārstāvji, februārī, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu amatpersonu datiem, ziņoja Savienoto Valstu mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!