Nedēļas nogalē piecas Irānas ātrlaivas esot tuvojušās trijiem ASV karaflotes kuģiem un draudējušas tos uzspridzināt, atsaucoties uz ASV valdības pārstāvi, pirmdien ziņo BBC.
ASV kuģi gatavojās atklāt uguni, taču irāņu laivas atkāpās.

Incidents noticis Ormuzas jūras šaurumā, kas ir viens no galvenajiem naftas transportēšanas ceļiem.

Baltais nams ir brīdinājis Irānu neveikt "provokācijas, kas varētu izraisīt bīstamus incidentus."

Savukārt Irānas puse neuzskata, ka atgadījums būtu kas sevišķs, raksturojot to kā "ikdienišķu gadījumu", kas atrisināts, tiklīdz abas tajā iesaistītās puses "viena otru atpazinušas."

Saskaņā ar Pentagona sniegto informāciju, piecas ātrlaivas, kas, kā tiek uzskatīts, piederējušas Irānas Nacionālajai gvardei, pietuvojās ASV kuģiem 200 metru attālumā. Radiovēstījumā irāņi draudējuši "Es nāku. Jūs uzsprāgsiet pēc pāris minūtēm," medijiem pavēstījis Pentagona pārstāvis.

Pēc Pentagona pārstāvju domām, irāņu laivu "uzņemtais ātrums un attālums [līdz ASV kuģiem] liecinājis par nepārdomātiem, bīstamiem un iespējami naidīgiem nodomiem." Pēc ASV puses teiktā, vismaz dažas no laivām bijušas bruņotas.

ASV kuģi sagatavojušies kaujai, taču īsi pirms amerikāņu kapteinis devis pavēli uzbrukt, Irānas laivas atkāpušās. Incidents, saskaņā ar ASV puses sniegto informāciju, ildzis aptuveni 20 minūtes.

Pentagona pārstāvji uzstāj, ka trīs ASV kuģi - karakuģi "Port Royal", "Hopper" un fregate "Ingraham"- atradušies starptautiskajos ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!