Foto: CERN

Svarīgā atklājuma balvu fundamentālajā fizikā 3 miljonu ASV dolāru vērtībā saņēmuši trīs zinātnieki, kuri 1970. gados izstrādāja supergravitācijas teoriju, vēsta balvas pasniedzēji “Breakthrough Prize”. Balvas saņēmēji Pīters van Nieuvenhuizens, Sergio Ferrara un Daniels Frīdmens savā 1976. gada publicētajā teorijā piedāvāja modeli, kas apvieno kvantu mehāniku un vispārīgās relativitātes teoriju.

“Kad mēs runājam par izciliem cilvēka iztēles augļiem, mēs bieži domājam mākslu, mūziku un lietratūru. Taču bieži vien ar dziļu un skaistu daiļradi nodarbojas zinātnieki. Supergravitācija fiziķus iedvesmojusi vairākas desmitgades, un teorijā varētu atspoguļoties dziļa patiesība par realitātes būtību,” pauž viens no Svarīgā atklājuma balvas dibinātājiem Jurijs Milners.

Pētnieku darbā aprakstīta supergravitācijas teorija, kas izskaidroja gravitācijas spēku kā daļu no daļiņu fizikas modeļa laiktelpai, lai tajā līdztekus elektromagnētiskajai, stiprajai un vājajai mijiedarbībai iekļautu arī gravitāciju.

Tas bija turpinājums supersimetrijas teorijai, kura 1973. gadā paplašināja plaši pazīstamo standartmodeli ar ideju, ka masas daļiņām fermioniem ir neredzami “partneri” bozoni, kas atbild par fizikālajiem spēkiem.

Svarīgā atklājuma balvu par nozīmīgiem pētījumiem jau septiņus gadus pasniedz vadošiem zinātniekiem no visas pasaules. Dzīvības zinātnēs tiek pasniegtas līdz četrām balvām gadā, bet fundamentālās fizikas un matemātikas nozarēs tiek pasniegta pa vienai balvai katru gadu. Katras balvas vērtība ir 3 miljoni ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!