ASV izlūkdienesti aukstā kara laikos bija izrakuši ar noklausīšanās aparātiem aprīkotas pazemes ejas ne tikai zem PSRS vēstniecības nama Vašingtonā, bet arī zem septiņu stāvu augstā Padomju Savienības ģenerālkonsulāta korpusa Sanfrancisko, raksta žurnāls "U.S. News and World Report".
ASV izlūkdienestu ļoti slepenā operācija nonākusi atklātībā nejaušas Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) birokrātiskas kļūdas dēļ. Tas notika 1983.gadā, kad FIB līdzstrādnieks Deivids Kāstlberijs iesūdzēja tiesā savu priekšniekus, kas bija atļāvušies viņu nelikumīgi atbrīvot no amata pārmērīga svara dēļ, jo tobrīd šis pretizlūkošanas dienesta aģents svēris vairāk nekā 150 kilogramus.

Toreizējam FIB direktoram Viljamam Vebsteram adresētajā vēstulē Kāstlberijs centās pierādīt savu derīgumu slepenā dienesta operācijām, atgādinot savus nopelnus elektroniskās noklausīšanās jomā un norādot uz fotoattēlu, kurā viņš nofotografēts "tunelī zem PSRS konsulāta Sanfrancisko pilsētā". Šī vēstule tika pievienota tiesas prāvas dokumentiem, pēc tam tika publicēta presē un nonāca Padomju Savienības ģenerālkonsulāta drošības dienesta uzmanības lokā.

Līdz ar to ļoti dārgā FIB operācija izgāzās, jo, kā stāstīja tuvumā dzīvojošie amerikāņi, "padomju strādnieki, meklējot spiegus, tūdaļ sākuši ap konsulātu rakt piecus metrus dziļu tranšeju".

Tunelis, kas tika ierīkots septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, ietilpa sarežģītā operācijā, kuras mērķis bija noklausīties sarunas PSRS vēstniecības kompleksā. Astoņdesmitajos gados, kad tuneļa operācija ritēja pilnā sparā, starp ASV un Padomju Savienību izraisījās asi strīdi sakarā ar abu valstu attiecīgajām vēstniecībām Maskavā un Vašingtonā, turklāt ASV apsūdzēja Maskavu spiegošanā abās pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!