Irānas rīcībā nav kodolieroču izgatavošanai atbilstoša urāna, paziņojis ASV Nacionālā izlūkdienesta direktors Deniss Blērs, trešdien vēsta BBC.
Pēc Blēra teiktā, Teherānai ir vien nebagātināts urāns, kura izmantošana militāriem mērķiem nav iespējama bez īpašas apstrādes un pagaidām Irāna nav izlēmusi to veikt.

Iepriekš ASV admirālis Maiks Mallens paudis, ka Irānai ir pietiekami materiālu atombumbas izveidei, bet Izraēlas izlūkdienestu pārstāvis Amoss Jadlins paziņojis, ka Irāna ir "pārkāpusi tehnoloģisko slieksni" un nu ir spējīga iegūt kodolieročus.

Savukārt Blērs norāda, ka izraēliešu izlūkdienesti runā par sliktāko iespējamo scenāriju. "Mēs uzskatām, ka Irānas rīcībā patlaban nav bagātināta urāna," teicis Blērs, piebilstot, ka, lai gan šai Tuvo Austrumu valstij ir zināmi urāna krājumi, tā bagātināšana līdz militāriem mērķiem piemērotai pakāpei prasītu tādu tehnoloģiju izmantošanu, kādu Teherānas rīcībā, pēc visa spriežot, nav.

Jau ziņots, ka par spīti Irānas vairākkārt atkārtotajiem apgalvojumiem par to, ka tās kodolprogramma ir vērsta tikai un vienīgi uz miermīlīgu mērķu sasniegšanu, virkne Rietumvalstu, ASV un Izraēla tur Teherānas valdību aizdomās par centieniem kļūt par vienu no kodolvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!