Ķīna svētdien paziņoja, ka pēc sadursmes ar ASV izlūklidmašīnu virs Dienvidķīnas jūras tās iznīcinātājs nogāzies un pilots pazudis bez vēsts. Pazudušais pilots tiek meklēts, paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs, informēja valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua".
Divi Ķīnas iznīcinātāji sekoja ASV izlūklidmašīnai, nepārkāpjot starptautiskās tiesības, uzsvēra Ķīnas ĀM pārstāvis.

Pulksten 9.07 (4.07 pēc Latvijas laika) amerikāņu lidmašīna pēkšņi pagriezusies uz ķīniešu iznīcinātāju pusi, ietriecoties vienā no tiem un nodarot tam bojājumus, apgalvoja Ķīnas ĀM preses sekretārs.

Iepriekš ASV kara flotes pārstāvis informēja, ka ASV izlūkošanas lidmašīna ar 24 apkalpes locekļiem svētdien bija spiesta veikt ārkārtas nolaišanos Ķīnas dienvidos pēc nelielas sadursmes ar Ķīnas iznīcinātāju, un ka cietušo nav.

ASV lidmašīna EP-3 veica regulāru izlūklidojumu virs Dienvidķīnas jūras, kad divas Ķīnas iznīcinātājlidmašīnas to pārtvēra, paziņoja ASV Klusā okeāna pavēlniecība.

ASV četrdzinēju propellerlidmašīna EP-3 sadūrās ar vienu no Ķīnas iznīcinātājiem, deva briesmu signālu un veica ārkārtas nolaišanos Ķīnai piederošajā Hainaņas salā, apgalvoja ASV Klusā okeāna flotes pavēlniecība.

Savukārt Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis teica, ka ASV lidmašīna "ielauzusies" Ķīnas gaisa telpā un bez atļaujas 9.33 (4.33 pēc Latvijas laika) nolaidusies Ļiņšujas lidostā Hainaņas salā. Viņš piebilda, ka Ķīnas varas iestādes "rūpējas" par 24 ASV pilsoņiem, kas atradās lidmašīnā.

Ķīnas ĀM izplatījusi paziņojumu, kurā izsaka protestu ASV un pieļauj iespēju pieprasīt kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!