Foto: Publicitātes attēli
Savā slepenajā izmēģinājumu poligonā "Area 51", kurš mūsdienās pielāgots bezpilota lidmašīnu testēšanai, esot manīts jauns lidaparāts. Tā maskēšanās, aerodinamikas un efektivitātes spējas pārsniedz visus līdzšinējos modeļus, atsaucoties uz ASV medijiem, raksta "RT".

Jaunā modeļa "RQ-180" ražošana varētu sākties 2015. gada sākumā, informē "Aviation Week". Lidaparāts ir paredzēta izlūkošanas, novērošanas un citu bezpilota lidmašīnu maršruta plānošanas uzdevumiem.

Tā lielākās priekšrocības ir uzlabotā antiradaru sistēma, kā arī aerodinamiskais dizains, kas ļauj atrasties līdz šim neiespējamā augstumā, lidot tālāk no tā bāzes un ilgāk veikt tam paredzētos uzdevumus. Tas sver 15 tonnas, spēj lidot līdz pat 2 200 kilometrus tālu no tā bāzes un atrasties gaisā veselu diennakti.

Lidmašīnu pēc īpaša ASV gaisa spēku pasūtījuma izgatavo "Northrop Grumman", kuru piedāvājums izkonkurējis "Boeing" un "Lockheed Martin". Lai gan oficiāli tās izmaksas nav publiskotas, tiek lēsts, ka "RQ-180" izstrāde kopumā varētu izmaksāt aptuveni 2 miljardus ASV dolāru.

Bezpilota lidmašīna izmēra ziņā esot līdzīga citam "Northrop Grumman" produktam - bezpilota "RQ-4 Global Hawk" (skatīt video zemāk). To ASV armija izmanto misijās Irākā un Afganistānā, bet visticamāk norakstīs jau nākamajā gadā.

Tiek uzskatīts, ka ar šo jauno lidaparātu paaudzi ASV gaisa spēki no līdzšinējās "pasīvās" vides kā Irāka vai Afganistāna pamazām pāries uz plašāku un nenoteiktāku, kurā to atrašanās var tikt apstrīdēta, ziņo Krievijas finansētais "RT".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!