Foto: Publicitātes attēli
ASV ceturtdien notiks hipervirsskaņas lidmašīnas "Falcon HTV-2" lidojuma izmēģinājums. Jaunais lidaparāts teoerētiski spēj pārvietoties ar ātrumu, kas 20 reizes pārsniedz skaņas izplatīšanās ātrumu, vēsta laikraksts "The Guardian".

Lidmašīnu projektējusi Perspektīvo pētījumu programmu pārvalde (DARPA) un "Falcon HTV-2" pārstāv jaunākās paaudzes "superieročus". Pentagons cer, ka ar jauno lidmašīnu mazāk kā stundas laikā varēs nogādāt, piemēram, atombumbu jebkurā vietā pasaulē.

Attālumu no Ņujorkas līdz Losandželosai, ko parastās lidmašīnas veic piecās stundās "Falcon HTV-2 " pārvarēs 12 minūtēs, bet no Londonas līdz Sidnejai aizlidos nepilnā stundā.

Lidparāta forma atgādina šķēpa uzgali. Tā garums nepārsniedz 3,7 metrus un tas spēj attīstīt līdz 21 000 kilometru stundā lielu ātrumu. Salīdzinājumā, ātrākie virskaņas iznīcinātāji šobrīd stundas laikā spēj nolidot 2400 kilometrus.

"Falcon HTV-2 " korpuss ir veidots no eksperimentāliem kompozītmateriāliem un spēj izturēt augstu temperatūru līdz 2000 grādiem pēc Celsija, kas pārsniedz tērauda kušanas temperatūru.

Izmēģinājuma lidojumu paredzēts sākt Vanderbergas aviobāzē Kalifornijā. Lidaprātu sākumā līdz atmosfēras robežai nogādās balistiskā raķete "Minotaur IV". Tur "Falcon HTV-2 " sāks patstāvīgu lidojumu. Tam pusstundas laikā jāveic 7600 kilometri un jāpiezemējas pie Kvadžleinas atola Klusajā okeānā.

Aparāts, kura izstrāde sākās 2003. gadā, līdz šim testēts virtuāli un aeorodinamiskajā caurulē. Pirmo reālo lidojumu mēģināja veikt 2010. gada aprīlī, taču tas izrādījās neveiksmīgs. Lidmašīna noturējās gaisā deviņas minūtes un sasniedza 16 700 kilometru stundā lielu ātrumu, taču tad borta dators konstatēja bojājumus un lidaparāts nogāzās okeānā.

Šobrīd konstruktori apgalvo, ka ir ņēmuši vērā atklātos trūkumus. Pilnīgi gatavs ekspluatācijai "Falcon HTV-2 " gan būšot tikai 2025. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!