Foto: AP/Scanpix

ASV varas iestādes pārbauda, vai bijušais NBA basketbola spēlētājs Deniss Rodmens nav pārkāpis pret komunistisko valsti noteiktās ASV sankcijas, pasniedzot tās vadonim Kimam Čenunam dzimšanas dienas dāvanas, vēsta radio "WBCO".

Rodmens pretrunīgi vērtētajā vizītē pie sava "labākā drauga" Kima Čenuna devās janvāra sākumā. Pēc atgriešanās no ceļojuma bijusī basketbola zvaigzne ir pieteicies alkoholisma ārstēšanas programmā.

ASV Valsts kase pārbaudot, vai Rodmens nav pārkāpis pret Phenjanu vērstās sankcijas, ievedot valstī luksusa preces. Basketbolists kā dāvanas vadonim Ziemeļkorejā ievedis viskiju, kažoku, kristāla traukus un dizainera rokassomiņu Kima sievai.

Jau vēstīts, ka bijušais NBA spēlētājs, kurš ir augstākā ranga amerikānis, kas personīgi ticies ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, Janvārī Phenjanā rīkoja basketbola spēli par godu vadoņa dzimšanas dienai.

Pirms došanās uz Phenjanu Rodmens atgādināja, ka Kims ir viņa draugs un ka viņš pagaidām negrasās ar viņu runāt par cilvēktiesībām.

Savukārt intervijā ar raidsabiedrību CNN Rodmens dusmīgi reaģēja uz jautājumu par to, vai izmantos savus sakarus, lai palīdzētu ieslodzītajam amerikānim. Sākumā basketbolists mēģināja pateikt, ka Beiss ir pastrādājis kādu noziegumu, bet pēc tam sarunas tematu mainīja. Vēlāk Rodmens gan atvainojās par savu reakciju, norādot, ka intervijas laikā bija satraukts un dzēris.

8. janvārī šova laikā Phenjanā Rodmens Kimam Čenunam publiski nodziedāja populāro apsveikuma dziesmiņu "Happy Birthday".

Rodmena ciemošanās komunistiskajā valstī notika dažas nedēļas pēc tam, kad ar nāvi sodīts Kima tēvocis Džans Sontheks - par otru ietekmīgāko personu Ziemeļkorejā uzskatītais cilvēks. Straujā un brutālā atbrīvošanās no viņa vieš bažas par stabilitāti ar kodolieročiem bruņotajā valstī.

Rodmens, kurš savas vizītes uz Ziemeļkoreju sauc par "basketbola diplomātiju", ir augstākā ranga amerikānis, kurš ticies ar Kimu Čenunu. ASV Valsts departaments uzsver, ka viņš savos braucienos nepārstāv ASV.

Kima Čenuna dzīvesveidu Rodmens iepriekš raksturoja kā "septiņu zvaigžņu ballīti". Tāpat viņš diktatoru sauca par "draugu uz mūžu". 

Nav pareizi Kimu Čenunu uzskatīt par diktatoru, viņš neattīsta kodolieročus un nevēlas konfliktu ar ASV, apgalvoja Rodmens. Patiesībā Ziemeļkorejas līderim "patīk" ASV, uzsvēra basketbolists.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!