Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV flote paziņojusi, ka tās iznīcinātājkuģa "USS Donald Cook" dodas uz Melno jūru, lai veiktu drošības operācijas, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

"Mūsu ierašanās Melnajā jūrā parādīs flotes sadarbspēju kopīgu drošības mērķu sasniegšanā, ļaujot mums efektīvi atbildēt uz nākotnes krīzēm vai atturēt agresiju," norādīja karakuģa "USS Donald Cook" komandieris Metjū Pouvels.

"ASV flote regulāri darbojas Melnajā jūrā saskaņā ar Montrē konvenciju un starptautiskajām tiesībām," teikts flotes paziņojumā. Krievijas Aizsardzības ministrijas Aizsardzības kontroles centrs vērojot kuģa kustību, kas saskaņā ar starptautisko konvenciju var uzturēties Melnajā jūrā ne ilgāk par 21 dienu, rakstījusi Krievijas ziņu aģentūra "Tass".

Saspīlējums Melnās jūras reģionā palielinājās pēc tam, kad 25. novembrī Krievijas drošības spēki apšaudīja un sagrāba trīs ukraiņu kuģus netālu no Kerčas šauruma, kas savieno Melno jūru ar Azovas jūru. Maskava apgalvo, ka Ukrainas kuģi nelegāli ieceļoja Krievijas teritoriālajos ūdeņos netālu no Krimas – pussalas, kuru Krievija okupēja 2014. gadā. Tāpat Krievija aizturēja 24 ukraiņu jūrniekus. ASV, Eiropas Savienība un vairākas Rietumu valstis ir aicinājušas Krieviju atbrīvot jūrniekus.

Krievijas Federācijas Padomes Informācijas politikas komitejas vadītājs Aleksejs Puškovs mikroblogošanas vietnē "Twitter" izteicies: "ASV karakuģi kļūst par biežiem viesiem Melnajā jūrā." Puškovs piebildis, ka šīm vizītēm neesot nekāda sakara ar ASV drošību un ka kuģiem nevajadzētu būt tuvu Krievijas krasta līnijai, raksta medijs.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons decembrī paziņoja, ka būtiskas tikšanās starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ASV prezidentu Donaldu Trampu nenotiks, kamēr Krievija neatbrīvos aizturētos ukraiņu kuģus un jūrniekus.

2016. gadā Krievijas iznīcinātāji veica lidojumus tuvu "USS Donald Cook" kuģim, kad tas patrulēja Baltijas jūrā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!