Foto: PantherMedia/Scanpix
ASV izpildīts šogad pirmais nāvessods, atsaucoties uz "Associated Press" vēsta portāls "Delfi.ee". Oklahomas cietumā ceturtdien nāvessods izpildīts 49 gadus vecajam Gerijam Ronaldam Velčam, kurš notiesāts par slepkavību.

Nāvessods izpildīts, izmantojot injekciju. Pirms injekcijas iedarbošanās notiesātais deklamējis kaut ko no Skandināvijas mitoloģijas, ko cietumā pētījis. Nāvessoda izpildē piedalījušies vien cietuma pārstāvji, upura radinieki nolēmuši tajā nenoraudzīties. Arī apsūdzētais neizmantojis iespēju kādu uz nāvessoda izpildi uzaicināt.

Mediji vēsta, ka trīs nedēļas pirms soda izpildes, kad bijis skaidrs, ka visas apsūdzētā apelācijas noraidītas, viņš kamerā vairakkārt mēģinājis izdarīt pašnāvību.

Vīrieti notiesāja par Maiami 1994.gadā notikušu slepkavību - Roberts Hardkāsls smagi piekauts pie paša mājām. Lai gan apsūdzētais centās pierādīt, ka aizstāvējies, taču tiesa viņa notikušā versijai nenoticēja. Velčs līdz dzīves pēdējam brīdim neatzina apsūdzību.

Šai lietā bija apsūdzēts vēl viens vīrietis, kuru tiesa notiesāja uz mūžu cietumā, bez tiesībām uz apžēlošanu. Viņš 2001.gadā cietumā nomira.

"Amnesty International" (AI) pērnā gada pētījums liecināja, ka ASV arvien ir starp pasaules līderēm pēc izpildīto nāvessodu skaita, tomēr pēdējos gados vērojama tendence, ka Savienotajās Valstīs šo augstāko soda mēru pielieto arvien retāk. AI pārstāvji lēš, ka 2010. gadā pasaulē izpildīti 527 nāvessodi. No tiem 253 - Irānā, 60 - Ziemeļkorejā, 53 - Jemenā, bet 46 - ASV. Gadu iepriekš šajā valstī izpildīti 52 nāvessodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!