Foto: Shutterstock

ASV ceturtdien izsludināja ārkārtas stāvokli sabiedrības veselības jomā saistībā ar pērtiķu baku vīrusa izplatību.

"Mēs esam gatavi pacelt nākamajā līmenī savu atbildi uz šo vīrusu, un mēs mudinām ikvienu amerikāni uztvert pērtiķu bakas nopietni un būt atbildīgiem, lai palīdzētu mums cīnīties ar šo vīrusu," paziņoja veselības ministrs Ksavjers Beserra.

Ārkārtas stāvokļa izsludināšana palīdzēs novirzīt līdzekļus, vākt datus un piesaistīt papildu personālu cīņā pret slimību.

Pašreizējais pērtiķu baku uzliesmojums vairāk nekā 70 valstīs ir līdz šim lielākais šīs slimības uzliesmojums. Pasaules Veselības organizācija (PVO) 23. jūlijā to pasludināja par "globālu ārkārtas situāciju".

Jaunais pērtiķu baku uzliesmojums līdz šim skāris galvenokārt vīriešus, kas iesaistījušies homoseksuālās attiecībās, kā arī transpersonas un nebināras personas.

ASV pirmais pērtiķu baku gadījums tika apstiprināts 20. maijā Masačūsetsas štatā.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs, bet nesen tā skārusi valstis, kurās iepriekš nebija konstatēta. Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!