Foto: AFP/Scanpix

ASV specdienesti izspiegojuši 35 pasaules līderu telefonsarunas, ceturtdien vēsta laikraksts "The Guardian", norādot, ka dienests sācis sarunu izspiegošanu pēc tam, kad bija saņēmis līderu telefonnumurus no Baltā nama, Pentagona un Valsts departamenta amatpersonām.

ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) strādājusi ciešā sadarbībā ar ASV valdības "klientu" departamentiem, lai tiktu pie ārvalstu līderu telefonnumuriem, teikts slepenajā dokumentā, kuru laikrakstam nodevis bijušas NSA līdzstrādnieks Edvards Snoudens.

Kāda vārdā neminēta ASV amatpersona sarūpējusi 200 telefonnumurus, arī vairāku pasaules līderu numurus. Nekavējoties "dots uzdevums" sākt līderu telefonu izspiegošanu, teikts dokumentā.

2006.gada NSA dokumentā, kas ticis nodot aģentūras Signālu izlūkošanas direktorāta darbiniekiem, izklāstīts, kā aģenti var izmantot informāciju, kuru ieguvuši citu valdības struktūru līdzstrādnieki.

"Kādā nesenā gadījumā ASV amatpersona sagādāja 35 pasaules līderu 200 telefonnumurus," teikts dokumentā.

"Neraugoties uz to, ka lielākā daļa ir pieejami no atklātiem avotiem, Izlūkinformācijas ražošanas centri pamanīja 43 iepriekš nezināmus telefonnumurus. Saistībā ar šiem un citiem numuriem ir doti uzdevumi."

Tiesa gan, dokumentā arī atzīts, ka telefonsarunu noklausīšanās rezultātā iegūts "maz izlūkinformācijas, par kuru būtu vērts ziņots".

Atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Nopietns saspīlējums šonedēļ radies Vašingtonas un Berlīnes attiecībās, gaismā nākot faktiem, ka ASV izspiegojušas Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas.

Vācu žurnāls "Der Spiegel" pirmdien vēstīja, ka ASV specdienesti uzlauzuši arī Filipes Kalderona e-pastu laikā, kad viņš ieņēma Meksikas prezidenta amatu. Uzlauzti arī vairāku Kalderona valdības ministru e-pasti.

Savukārt britu un vācu prese iepriekš ziņoja, ka arī Lielbritānija izspiegojusi savus ES sabiedrotos, ka ASV izlūkdienesti veikuši noklausīšanos ES ēkās Briselē un Vašingtonā un izspiegojuši privātus vācu e-pastus.

Francijas laikraksts "Le Monde" nedēļas nogalē ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) mēneša laikā pārtvērusi 70,3 miljonus privātu telefonsarunu, kas izdarītas Francijā.

No Snoudena saņemtie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA izspiegojusi ne tikai cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar terorismu, bet arī augstas personas ekonomikas un politikas aprindās, vēstīja "Le Monde".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!