Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir nolēmusi, ka ASV izstājas no ANO Globālā pakta par migrāciju, jo šis līgums ir "neatbilstīgs" ASV politikai, sestdien paziņoja ASV misija ANO.

"ASV misija Apvienotajās Nācijās šodien informēja ANO ģenerālsekretāru, ka ASV izbeidz savu dalību Globālajā paktā par migrāciju," teikts ASV misijas paziņojumā.

ANO Ģenerālās asamblejas 193 dalībvalstis 2016.gada septembrī vienbalsīgi pieņēma nesaistošu politisku deklarāciju – Ņujorkas Deklarāciju par bēgļiem un migrantiem, solot ievērot bēgļu tiesības, palīdzēt viņiem pārcelties citur un nodrošināt viņu piekļuvi izglītībai un darbavietām. Šī deklarācija paredzēja uzsākt procesu Globālā pakta par migrāciju noslēgšanai 2018.gadā.

"Ņujorkas Deklarācija ietver daudzus nosacījumus, kas ir neatbilstīgi ASV imigrācijas un bēgļu politikai un Trampa administrācijas imigrācijas principiem. Tā rezultātā prezidents Tramps ir noteicis, ka ASV izbeigs savu dalību šī Pakta procesā, kura mērķis ir 2018. gadā panākt starptautisku vienprātību ANO," teikts ASV paziņojumā.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija sacīja, ka ASV turpinās savu "dāsnumu" migrantu un bēgļu atbalstīšanā visā pasaulē, bet "mūsu lēmumus par imigrācijas politiku vienmēr vajag pieņemt amerikāņiem un tikai amerikāņiem".

"Mēs lemsim, kā vislabāk kontrolēt mūsu robežas un kam būs ļauts ierasties mūsu valstī. Globālā pieeja Ņujorkas Deklarācijā vienkārši nav savienojama ar ASV suverenitāti," teica Heilija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!