Foto: AP/Scanpix

ASV izvieto savus kara flotes kuģus, lai izsekotu Ziemeļkorejas ballistisko raķeti, kuru Phenjana plāno palaist vēlāk decembrī. Japānas valdība tikmēr ir devusi oficiālu rīkojumu sašaut jebkuras raketes daļas, kās pārkāptu tās teritoriju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Karakuģi ir izvietoti pozīcijās, no kurām vislabāk var novērot un kontrolēt situāciju, norāda ASV spēku komandieris Āzijas Klusā okeānā reģionā admirālis Semjuels Loklīrs. Viņš skaidro, ka kuģi tiek izvietoti tā, lai varētu pildīt pretraķešu aizsardzības pienākumus.

Ziemeļkoreja paziņoja, ka no 10. līdz 22. decembrim plāno palaist tālas darbības raķeti satelīta nogādāšanai Zemes orbītā. ASV un citas valstis gan uzskata, ka tas būs slēpts starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums, kas Phenjanai ir aizliegts saskaņā ar ANO rezolūciju.

Dienvidkorejas mediji ziņo, ka visi trīs raķetes posmi jau ir uzstādīti starta laukumā, un tiek sagatavoti degvielas uzpildīšanai.

Japānas valdība paziņoja, ka notrieks jebkuras raķetes daļas vai atlūzas, ja tās nonāks valsts teritorijā. Tokija izvietojusi trīs kuģus ar raķešu pārtveršanas iekārtām, kā arī izvietojusi pretraķešu sistēmas četrās vietās Okinavas salā. Plānotā raķetes lidojuma trajektorija ir netālu no Okinavas salas.

Jau vēstīta, ka saskaņā ar Phenjanas sniegto informāciju raķeti plānots palaist no desmitā līdz 22. decembrim, laika posmā no septiņiem rītā līdz 12 dienā pēc vietējā laika.

Šajā laika posā ir divi svarīgi datumi, norāda BBC. 17. decembris būs bijušā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves pirmā gadadiena, bet 19. decembrī notiks prezidenta vēlēšanas Dienvidkorejā.

Ziemeļkorejas skaidro, ka ar raķeti paredzēts nogādāt kosmosā Zemes novērošanas satelītu. Phenjanas plānus, kas seko neveiksmīgajam raķetes startam aprīlī, ar asu kritiku uztvēra DienvidkorejaJapānaASV un ANO.

Trīs posmu raķete lidos uz dienvidiem, pirmais posms iekritīs jūrā pie Dienvidkorejas dienvidu piekrastes, bet otrais posms uz austrumiem no Filipīnām, informēja Phenjana. Raķete, tāpat kā aprīlī, lidos netālu gar Japānas Okinavas salu.

Ar neveiksmi aprīlī beidzās Ziemeļkorejas iepriekšējais mēģinājums palaist kosmosā raķeti ar satelītu. Toreiz Rietumvalstis uzskatīja, ka satelīta palaišana ir maskēt mēģinājums izmēģināt tālas darbības ballistisko raķeti, kas būtu piemērota kodolgalviņas transportēšanai. ANO Drošības padomes rezolūcija aizliedz Phenjanai jebkādas ar ballistisko raķešu programmām saistītas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!