ASV ģenerālprokurors Džons Aškrofts otrdien paziņoja, ka marokāņu izcelsmes Francijas pilsonim Zakariasam Musaui, kas tika aizturēts pēc 11.septemra terora aktiem ASV kā liecinieks, ir izvirzītas sešas apsūdzības par līdzdalību šo terora aktu plānošanā.
Šī ir pirmā reize, kad ASV tiek izvirzītas tik svarīgas apsūdzības par 11.septembra terora aktu plānošanu.

Par apsūdzību izvirzīšanu Musaui tika paziņots tieši trīs mēnešus pēc terora aktiem, kuros gāja bojā vairāk nekā 3000 cilvēku.

Par četrām no šīm apsūdzībām ir iespējams piespriest nāvessodu, uzsvēra Aškrofts.

Musaui tiek apsūdzēts terora aktu plānošanā, gaisa pirātisma plānošanā, lidmašīnu iznīcināšanas plānošanā, masu iznīcināšanas ieroču lietošanas plānošanā, ASV valsts kalpotāju slepkavības plānošanā un īpašuma iznīcināšanas plānošanā.

Par šīm apsūdzībām Musaui tiesās federālajā tiesā, nevis ASV prezidenta Džordža Buša izveidotajā kara tribunālā.

Apsūdzības rakstā teikts, ka Musaui ticis apmācīts starptautiskā terorista Osamas bin Ladena vadītās organizācijas "Al Qaeda" nometnē Afganistānā un saņēmis līdzekļus no avotiem Tuvajos Austrumos un Vācijā.

Sākotnēji Musaui tika arestēts augustā Minesotā par imigrācijas noteikumu pārkāpumiem, kad viņš radīja aizdomas, kādā pilotu solā piesakoties uz nodarbībām, lai ar simulatora palīdzību apgūtu lielas reaktīvās lidmašīnas vadību. Pēc 11.septembra terora aktiem Musaui tika arestēts kā liecinieks un nosūtīts uz Ņujorku nopratināšanai.

Tieši pirms trim mēnešiem vienā no Pasaules tirdzniecības centra (PTC) torņiem Ņujorkā ietriecās teroristu nolaupīta pasažieru lidmašīna. Drīz pēc tam teroristu nolaupītas lidmašīnas ietriecās otrā PTC tornī un Pentagona ēkā Vašingtonas piepilsētā. Vēl viena teroristu nolaupīta lidmašīna nogāzās Pensilvānijā, nesasniedzot teroristu mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!