Foto: PantherMedia/Scanpix

Ņujorkas tiesa trešdien izvirzījusi apsūdzības par spiegošanu Krievijas labā 11 personām, kuras tur aizdomās par nelikumīgu militāro tehnoloģiju eksportēšanu uz Krieviju, atsaucoties uz Federālo izmeklēšanas biroju (FIB), vēsta ārvalstu mediji.

Viens no apsūdzētajiem ir shēmā iesaistītu ASV un Krievijas uzņēmumu īpašnieks un direktors Aleksandrs Fišenko. 46 gadus vecais krievu izcelsmes vīrietis kopš 2003. gada ir ASV pilsonis. Fišenko ASV dzīvo jau kopš 1998. gada un ir Teksasā bāzētas kompānijas ”Arc Electronics Inc” dibinātājs. Uzņēmums nodarbojās ar mikroelektronikas tehnoloģiju eksportu uz Krieviju. Kopš 2002. gada kopējā eksportētās produkcijas vērtība sasniegusi aptuveni 50 miljonus ASV dolāru (27 miljoni latu).

Līdzās Amerikas firmai Fišenko pieder arī ”Apex System” Maskavā, kura nodarbojas ar iepirkumiem un bija sertificēts militārā aprīkojuma piegādātājs Krievijas valdībai.

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem Fišenko ar palīgiem no 2008. gada oktobra caur šiem uzņēmumiem piegādāja Krievijai ”modernu un uzlabotu elektroniku”, apejot ASV nepieciešamo licencēšanu. Saviem amerikāņu piegādātājiem Fišenko stāstījis, ka nodarbojas ar dažādu civilā aprīkojuma priekšmetu ražošanu - ”Arc Electronics Inc” interneta vietnē norādīts, ka uzņēmums ražo luksoforus. Patiesībā kompānija neko neražoja, bet tikai eksportēja.

Cita starpā Fišenko ar sabiedrotajiem eksportējis dažādus mikroprocesorus, mikro kontroles ierīces, analogi-digitālos pārveidotājus un citu elektronisko aprīkojumu, ko bieži izmanto militārajos radaros un novērošanas sistēmās, kā arī raķešu vadības iekārtās. FIB norāda, ka Krievijā neražo daudz ko no tā, ko eksportēja Fišenko.

Pārējie apsūdzētie ir Fišenko uzņēmuma darbinieki. Visi viņi ir aizturēti otrajā oktobrī.

2010. gada jūnijā ASV jau aizturēja 11 par spiegošanu Krievijas labā aizdomās turētas personas, to skaitā Annu Čepmenu. Viņus turēja aizdomās mēģinājumos iegūt informāciju par ASV kodolbruņojumu, Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP) un kongresmeņiem. Vēlāk aizturētās personas apmainītas pret vairākiem Krievijā par spiegošanu un valsts nodevību apcietinātiem cilvēkiem, vēsta interneta vietne ”Lenta.ru”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!