ASV ceturtdien tika izvirzītas apsūdzības dubultaģentei Katrīnai Leungai par slepenu ASV dokumentu neatļautu iegūšanu un kopēšanu komunistiskās Ķīnas uzdevumā.
Federālā zvērināto tiesa izvirzījusi 49 gadus vecajai miljonārei Leungai piecas apsūdzības - divas par valsts drošībai svarīgu dokumentu kopēšanu un trīs par to neatļautu iegūšanu, bet viņa netiek apsūdzēta spiegošanā. ASV masu mediji dēvē šo dubultaģenti par mūsdienu Matahari.

ASV pilsone Leunga, kas ir piedalījusies līdzekļu vākšanā Republikāņu partijai, paņēmusi šos dokumentus no Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenta Džeimsa Smita diplomāta un tos nokopējusi. Smits bija viņas mīļākais.

Leunga tika apcietināta Losandželosā 9.aprīlī un tiek turēta apcietinājumā bez iespējas izkļūt brīvībā pret galvojumu. Ja viņa tiks atzīta par vainīgu visās apsūdzībās, tad viņai draud ieslodzījums līdz 50 gadiem.

Federālie prokurori ceturtdien paziņoja, ka ir pamats uzskatīt, ka nokopētos dokumentus bija paredzēts izmantot par sliktu ASV vai par labu citai valstij.

Uzņēmēja Leunga izmantojusi romantiskās attiecības ar Smitu un citu FIB aģentu, lai iegūtu valsts noslēpumus un nodotu šo informāciju Ķīnas kontaktpersonām. Viņa strādājusi arī FIB, saņemot par šo darbu 1,7 miljonus dolāru (974 tūkstošus latu) no ASV valdības līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!