Foto: Reuters/Scanpix
ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka vēlas valsts kodolarsenāla paplašināšanu, lai Amerika vienmēr būtu pasaulē spēcīgākā ar atomieročiem bruņotā valsts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis ir pirmais Trampa komentārs par kodolbruņošanos kopš viņa stāšanās ASV prezidenta amatā janvārī. Viņš arī norādīja, ka ASV kodolspējas ir atpalikušas.

"Es esmu pirmais, kurš vēlētos redzēt, ka nevienam nav kodolieroču, bet mēs nekad neatpaliksim no citas valsts, pat draudzīgas, mēs nekad negrasāmies atpalikt kodolspēju ziņā," Tramps paziņojis intervijā aģentūrai "Reuters".

"Tas būtu brīnišķīgi, sapnis, ja nevienai valstij nebūtu atomieroču, bet kamēr valstīm būs kodolieroči, mēs būsim visiem priekšā," viņš norāda. Trampa teiktais saskan ar viņa pausto pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās, kad viņš solīja palielināt ASV kodolspējas.

Saskaņā ar ASV Ieroču kontroles asociācijas datiem ASV rīcībā ir 6800 kodolgalviņu, kamēr Krievijai tās ir 7000. Kritiķi uzskata, ka kodolieroči jau tagad ir daudz vairāk, nekā nepieciešams atturēšanai.

Starp ASV un Krieviju noslēgts stratēģisko ieroču ierobežošanas līgums "Jaunais starts" paredz, ka līdz nākamā gada 5. februārim abām valstīm vienlīdzīgā līmenī jāierobežo savi kodolarsenāli, norāda BBC.

Pērnajā gadā Krievija paziņoja, ka aptur vienošanos ar ASV par atbrīvošanos no kodolieročos izmantojamā plutonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!