ASV un Kanādas valdības otrdien uz laiku aizliedza gaļas un mājlopu importu no Eiropas Savienības (ES) pēc tam, kad Francijā tika konstatēts pirmais mutes un nagu sērgas gadījums, lai novērstu slimības izplatīšanos uz Ziemeļameriku.
Austrālijas Karantīnas un inspekcijas dienests, kas otrdien aizliedza mājlopu importu no Lielbritānijas un Īrijas, trešdien paziņoja, ka tiek aizliegts gaļas, piena produktu un mājlopu imports no visas Eiropas Savienības.

Austrālija janvārī aizliedza ES gaļas produktu importu, lai izvairītos no trako govju slimības (liellopu sūkļveida encefalopātijas, BSE).

Eiropas Komisijas Vašingtonas misijas pārstāvis Džerijs Kīlijs, kurš atbildīgs par lauksaimniecības jautājumiem, paziņoja, ka ASV iestādes nav viņu informējušas par jauno aizliegumu un viņš par to uzzinājis no masu medijiem.

Kīlijs atzina, ka ASV noteiktais aizliegums izmaksās ES pusotru miljardu ASV dolāru (930 miljonus latu). Tas skars galvenokārt cūkgaļas importu no Nīderlandes un Dānijas. Dānija pērn importēja uz ASV 68 tūkstošus tonnu cūkgaļas.

ASV februārī aizliedza gaļas un dzīvnieku importu no Lielbritānijas, kur pirms trim nedēļām izcēlās mutes un nagu sērgas epidēmija, kuras gadījumu skaits tagad ir pieaudzis līdz diviem simtiem.

ASV ostās un lidostās tiks dezinficēti apavi cilvēkiem, kas bijuši kontaktā ar ES lauku saimniecībām. Par šādu kontaktu slēpšanu paredzēts naudassods līdz 1000 dolāriem (620 latiem). ASV arī nosūtīs 40 ekspertu grupu uz ES, lai novērtētu sērgas ierobežošanas centienus.

Arī Kanāda paplašināja importa aizliegumu no Lielbritānijas uz visu Eiropas Savienību, paziņoja Kanādas lauksaimniecības ministre Laila Vanklīfa. Kanādas noteiktais aizliegums attiecas ne tikai uz mājlopiem un lauksaimniecības produkciju, bet pat uz lietotām lauksaimniecības iekārtām.

ASV un Kanāda noteica importa aizliegumu no ES par spīti ES lēmumam aizliegt Francijas gaļas eksportu.

Pēdējais mutes un nagu sērgas gadījums ASV konstatēts 1929.gadā, bet Kanādā - 1952.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!