Kirgīzija, pakļaujoties Krievijas spiedienam, "tuvāko dienu laikā" pieprasīs slēgt ASV gaisa spēku bāzi, kas tiek izmantota, lai atbalstītu operācijas Afganistānā, aģentūrai AFP pavēstīja kāda kirgīzu amatpersona.
"Prezidenta dekrēts par līguma anulēšanu ar Savienotajām Valstīm ir jau sagatavots. Tuvāko dienu laikā tas tiks publicēts Kirgīzijas medijos," aģentūrai AFP sacīja amatpersona, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti.

Manasas bāzē šobrīd atrodas 1200 ārvalstu militārpersonu, no tām vairums - amerikāņi. Bāze kalpo kā sagatavošanās postenis operācijām Afganistānā, kas atrodas uz dienvidiem no Kirgīzijas.

Kirgīzijas prezidents Kurmanbeks Bakijevs jau iepriekš vairākkārt draudējis bāzi slēgt, bet ik reizes, izstrīdējies par tās uzturēšanas finanšu aspektiem, tomēr panācis vienošanos ar amerikāņiem. Tomēr Kremlis, kuram arī ir gaisa spēku bāze Kirgīzijā, vēlas, lai amerikāņi no bijušās padomju republikas aiziet.

Arī krievu mediji ziņo, ka Bakijevs par ASV spēku bāzes slēgšanu paziņos pirms nākamajā mēnesī plānotā Maskavas apmeklējuma.

Tajā pašā laikā ASV armijas reģionālais komandieris ģenerālis Deivids Petreuss, apmeklējot Tadžikistānu, sestdien jau paziņojis, ka Vašingtona negrasās slēgt savu gaisa spēku bāzi Kirgīzijā.

Nedēļas nogalē Petreuss gatavojas apmeklēt arī Biškeku.

"Mēs gatavojamies pārrunāt bāzes nākotni, taču mums noteikti nav plānu jebko mainīt," žurnālistiem sacīja ģenerālis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!