Foto: AP/Scanpix

ASV flotes mīnu traleris ir iesprūdis uz koraļļu rifa UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā jūras dabas parkā pie Filipīnām, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC. Rifam nodarītie bojājumi vēl nav noteikti.

Negadījums noticis ceturtdien Sulu jūrā pie Palavana salas, Tubatahas rifu Jūras Nacionālajā parkā, kurš ir iekļauts ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pasaules mantojuma sarakstā, ziņo BBC.

Šis ir "unikāls atola rifa paraugs ar ļoti lielu jūras sugu blīvumu", liecina UNESCO informācija. Daļu rifa teritorijas ligzdošanai izmanto putni un jūras bruņurupuči, norāda organizācija.

ASV flote paziņoja, ka apkalpe strādā pie plāna, kā drošā veidā nocelt kuģi no sēkļa. Negadījuma iemeslus, kurā neviens apkalpes loceklis nav cietis, noteiks izmeklēšana. Novērtēt bojājumus rifam ir nosūtīta Filipīnu krasta apsardze, ziņo vietējie mediji. Jūras parka uzraugiem pirms tam esot bijusi liegta iespēja pārbaudīt kuģi.

ASV un Filipīnas ir sabiedrotās un pēdējos mēnešos pastiprina sadarbību, pieaugot Ķīnas teritoriālajām ambīcijām Dienvidķīnas jūrā, skaidro BBC.

2005. gadā par rifa bojāšanu 7000 ASV dolāru (3651 lati) naudassodu piesprieda vides aktīvistu organizācijai "Greenpeace", kuras kuģis "Rainbow Warior II" te nogrima. Organizācija sodu samaksāja, bet negadījumā vainoja Filipīnu valdības novecojušās kartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!