ASV karaspēku Irākā sagaida "klasiska partizānu kara tipa kampaņa", paziņoja jaunais Irākā dislocētā karaspēka pavēlnieks ģenerālis Džons Abizeids.
Viņš vaino partijas "Baath" biedru grupējumus un bijušos Irākas izlūkdienesta aģentus un karavīrus uzbrukumos, kas prasījuši desmitiem amerikāņu karavīru dzīvību, kopš prezidents Džordžs Bušs 1.maijā paziņoja par karadarbības izbeigšanos Irākā.

"Tas ir zemas intensitātes konflikts, mūsu doktrīnas valodā runājot, bet tomēr tas ir karš, lai kā jūs to raksturotu," teica Abizeids.

Viņa raksturojums atšķiras no tā, ko devis Bušs un aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds, kuri apgalvoja, ka Irākas opozīcija nesasniedz partizānu kara apmērus.

Irākā patlaban dislocēti 148 tūkstoši amerikāņu un 13 tūkstoši koalīcijas karavīru un vēl pāris nedēļas šis skaits nemainīsies.

Abizeids, kurš nomainījis ģenerāli Tomiju Frenksu, arī norādīja, ka tūkstošiem 3.kājnieku divīzijas karavīru sāks atgriezties ASV līdz septembrim.

Trešdien televīzija demonstrēja kadrus, kuros karavīri pauda savu neapmierinātību ar ilgo uzturēšanos Irākā. "Ja Donalds Ramsfelds būtu šeit, es pieprasītu viņa atkāpšanos no amata," kāds neapmierināts kareivis teica televīzijas kanāla ABC raidījumā "Labrīt, Amerika".

Runādams Pentagona preses konferencē, Abizeids teica, ka šis karavīrs saņems vismaz brīdinājumu, jo "nevienam, kas valkā šo formas tērpu, nav tiesību nevērīgi izturēties pret aizsardzības ministra vai ASV prezidenta teikto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!