ASV gaisa spēku karavīri jau līdz 18. augustam plāno atstāt militāro bāzi "Manasa" Kirgizstānas teritorijā, pirmdien vēsta aģentūra "Interfax".

Bijušais bāzes komandieris Kristofers Benss pavēstīja, ka ASV jau "sāka izvest dažādas iekārtas, un Manasa, visticamāk, tiks atstāta ap 18. augustu".

Kā ziņots, šī gada februāra sākumā Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs Maskavā paziņoja, ka ASV nāksies slēgt tās militāro bāzi valsts teritorijā, kas tur tika atvērta 2001. gadā NATO Afganistānas operācijas atbalstam.

Manasā atrodas vairāk nekā tūkstotis amerikāņu karavīru, kā arī kara lidmašīnas.

"Kirgizstāna slēgs ASV militāro bāzi Manasā, jo Vašingtona ir atteikusies no sarunām par labāku kompensāciju," sacīja Bakijevs. Ar šādu paziņojumu prezidents nāca klajā pēc sarunām ar savu Krievijas kolēģi Dmitriju Medvedevu, kas apsolījis valstij kredītu un palīdzību vairāk nekā divu miljardu ASV dolāru apmērā.

Vēlāk ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss paziņoja, ka ASV armijas bāze Kirgīzijā, kas kalpo kā atbalsta punkts Rietumu koalīcijas Afganistānas operācijām, ir svarīga, bet nav neaizvietojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!